Avaliação higiênico-sanitária da comercialização de peixes no Mercado Municipal de Icoaraci, Belém (PA)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v6i2-1796

Abstract

ABSTRACT: Fish comprise one of the main foods consumed in the State of Pará, because, in addition to the abundance of species in the Amazon Region, they are part of the caboclo-riverain food culture. However, the poor hygiene conditions at points of sale in public markets and open markets can pose risks both to the quality of the fish sold and to the health of the consumer. Therefore, the objective of this article was to evaluate the structural conditions and hygienic-sanitary practices of the Icoaraci Municipal Market, in Belém (PA), in order to understand whether food security in the area is in line with the normative provisions. The field research took place between January 25 and February 1, 2021, through the application of two evaluation checklists, namely: 1) more general structural conditions of the market and 2) hygienic-sanitary practices of the handlers at the points of sales. It was observed that, due to the negligence of the public power and the behaviors and practices of the manipulators, the space is inappropriate for the commercialization of food, especially fish. In this way, the fish commercialized in this place can suffer from the precarious exposure and the propitious contamination in the environment.

KEYWORDS: Fished, Foods, Food hygiene.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Matheus Yuri de Oliveira Rosa, Universidade do Estado do Pará (UEPA)

Graduando em Tecnologia de Alimentos pela Universidade do Estado do Pará (UEPA), Campus V - Centro de Ciências Naturais e Tecnologia (CCNT). Atuou como extensionista no Projeto de extensão Avaliação da frequência de consumo de pescado e derivados por adolescentes de escolas públicas da cidade de Marabá-PA. Atuou como Bolsista de Iniciação Científica do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico - PIBIC/CNPq (2019-2020). Desenvolve pesquisas nas áreas de Controle de Qualidade, Segurança Alimentar e Ciência e Tecnologia de Alimentos. Atua como revisor de normas para trabalhos acadêmicos.

Flavio Henrique Souza Lobato, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Mestrando em Planejamento do Desenvolvimento no Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Sustentável do Trópico Úmido (PPGDSTU), pertencente ao Núcleo de Altos Estudos Amazônicos (NAEA) da Universidade Federal do Pará (UFPA). Especialista em Geografia e Meio Ambiente pela UFPA (2019). Graduado em Bacharelado em Turismo pela UFPA (2016), com período sanduíche na Universidade de Coimbra (UC), no curso de Licenciatura em Turismo, Lazer e Patrimônio (2015), como Bolsista de intercâmbio internacional do Programa Santander Universidades Bolsas Ibero-Americanas para Estudantes de Graduação (2014). Atuou como Bolsista do Programa Nacional de Extensão Universitária - PROEXT/MEC (2013) e como Bolsista de Iniciação Científica - PIBIC/CNPq (2013-2014 2014-2015 2015-2016). Faz parte dos Grupos de Pesquisa em Ecologia Humana, Natureza e Populações Amazônicas (EHNAPAM), em Lazer, Ambiente e Sociedade (GPLAS) e em Saúde, Sociedade e Ambiente (GPSSA).Tem experiência em pesquisa com Comunidades, Mercados e Feiras Populares, Lazer, Turismo e Viagens para concursos públicos. Atua como consultor e orientador de Trabalhos de Conclusão de Curso (TCC) e revisor das normas da ABNT para trabalhos acadêmicos.

Published

2021-06-03

How to Cite

Rosa, M. Y. de O., Ferreira, A. C. A., Ferreira, L. G., & Lobato, F. H. S. (2021). Avaliação higiênico-sanitária da comercialização de peixes no Mercado Municipal de Icoaraci, Belém (PA). Diversitas Journal, 6(2), 2877–2899. https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v6i2-1796

Issue

Section

Dossiê Temático - Desenvolvimento e Sustentabilidade

Most read articles by the same author(s)