A eficiência do mix de adubação organo-mineral na biologia floral em cultivares de tomate cereja (Solanum lycopersicum L., solanaceae) mantidos em casa de vegetação.
DOI:
https://doi.org/10.48017/dj.v7i2.2000Keywords:
Desenvolvimento fenológico. Fertilização. Frutificação. Nutrição do tomateiroAbstract
Tomato is considered one of the most demanding vegetables in soil nutrition, the amount of nutrients extracted is relatively small, because the efficiency of nutrient absorption by the plant is low, but it can contribute to a better efficiency in its phenology. The objective of this study was to know the efficiency of the effects of doses of the mix of organic fertilizer on Floral Biology in cultivars of cherry tomatoes (Solanum lycopersicum L., solanaceae) kept in a greenhouse. The research was conducted in a greenhouse belonging to the State University of Alagoas, Campus I, located in Arapiraca-AL. Cultivated during the period from August/2020 to July/2021. The experimental design was completely randomized (DIC) in a factorial scheme with four treatments with and 5 replications (T1 - control soil, T2 - soil with mixed mineral fertilizer dose, T3 - soil with saltpeter dose, T4 - soil with lime dose of shells).. The phenological varieties of cherry tomatoes (Solanum lycopersicum L., solanaceae) that were evaluated in the pre-harvest period were: height (cm), stem diameter (DC), lateral branches (RL), number of leaves (NFO), flower buds (BF), number of fruits (NFR), chlorophyll and soil moisture. Data records were collected weekly in a spreadsheet with the varieties evaluated since the thinning of the seedlings. Data were analyzed using the quadratic equation for the effects of doses of the organic-mineral fertilizer mix.
Metrics
References
ALAGOAS. Secretaria de Estado do Meio Ambiente e dos Recursos Hídricos – AL. Diretoria de Meteorologia. Boletim anual de dados climatológicos. 2017. Disponível em: < http://meteorologia.semarh.al.gov.br/relatoriospdf/ >. Acesso em 28 set. 2018.
ALVARENGA, M. A. R. Tomate: Produção em Campo, Casa de Vegetação e Hidroponia. Lavras: UFLA, 2013. 455p.
ALVARENGA M. A R. Tomate: produção em campo, em casa-de-vegetação e em hidroponia. Lavras: Ed. UFLA, 2004. 400p.
BARBOSA, M. L., Pessoa de BARROS, R., & Almeida PINHEIRO, R. Aspectos biológicos e produtivos do tomateiro (Solanum lycopersicum) sob adubação húmica: Biological and productive aspects of tomato (Solanum lycopersicum) under humic fertilization. Revista Ambientale, 13(1), 71-78. 2021. https://doi.org/10.48180/ambientale.v13i1.282
BORGONI, P. C.; CARVALHO, G. S., Biologia da Tuta absoluta (MEYRICK) (Lepidoptera: Guelichiidae) em diferentes cultivares de Licopersicon esculentum Mill, Bioikos, Campinas, jul/dez, 2006.
CARRIJO, O. A.; VIDAL, M. C.; REIS, N. V. B.; SOUZA, R. B.; MAKISIMA, N. Produtividade do tomateiro em diferentes substratos e modelos de casas de vegetação. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 1, p. 5-9, 2004.
CANTARELLA, H. Nitrogênio. In: NOVAES, R.F.; ALVAREZ, V.H.; BARROS, N.F. Fertilidade do solo. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2007. p.375-470.
CRASWELL, T.; LEFROY, R.D.B. A função da matéria orgânica nos solos tropicais. In: MACHADO, P.L.O.de A. Manejo da matéria orgânica de solos tropicais. Rio de Janeiro: Embrapa Solos. 2001. 20p. (Embrapa Solos. Documentos, 24).
DE PAULA, E. C. Produção de mudas de alface, tomate e couve- flor em diferentes substratos comerciais.1999. 23 f. Monografia apresentada para obtenção de Título de Engenheiro Agrônomo. Universidade Federal deUberlândia, Uberlândia, 1999
EMBRAPA. EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Cultivo do tomate (Lycopersicum esculentum Mill) para industrialização. EMBRAPA – CNPH, Brasília, jan. 1994, 36p. (Instruções técnicas da Embrapa Hortaliças, 12).
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. A cultura do tomate. Brasília: Embrapa Hortaliças, [2018]. Disponível em: https://www.embrapa.br/hortalicas/tomate-de-mesa/cultivares2. Acesso em: 07 dez. 2021.
ESTRELA, C. Metodologia Científica: Ciência, Ensino, Pesquisa. 3. ed. Editora Artes Médicas. 2018.
FAYAD, J.A.; FONTES, P.C.R.; CARDOSO, A.A. et al. Absorção de nutrientes pelo tomateiro cultivado sob condições de campo e de ambiente protegido. Horticultura Brasileira, Brasília, v.20, n.1, p.90-94, 2002.
FERNANDES, A. A.; MARTINEZ, H. E. P.; FONTES, P. C. R. Produtividade, qualidade dos frutos e estado nutricional do tomateiro tipo longa vida conduzido com um cacho, em cultivo hidropônico, em função das fontes de nutrientes. Horticultura Brasileira. v. 20, p. 564-570, 2002.
FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3. ed. Viçosa: UFV, 2007. 421 p.18
FILGUEIRA, F.A.R. Solanáceas – Agrotecnologia moderna na produção de tomate, batata, pimentão, pimenta, berinjela e jiló. Lavras: UFLA. 2003. 333p.
FILGUEIRA, F. A. R. Novo Manual de Olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3. ed. Viçosa, MG: Ed. da UFV, 2012. 421 p.
IBGE - INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Levantamento Sistemático da Produção Agrícola. Rio de Janeiro, v.30, n.2, p.1-83, fevereiro 2017. Disponível em:<https://sidra.ibge.gov.br/home/lspa/brasil> Acesso em 25 mai. 2017. .
KÖPPEN, W.; GEIGER, R. Klimate Der Erde. Gotha: Verlagcondicionadas. Justus Perthes. n.p. 1928.
LUZ, J. M. Q.; BITTAR, C. A.; QUEIROZ, A. A.; CARREON, R. Produtividade de tomate ‘Débora Pto’ sob adubação organomineral via foliar e gotejamento. Horticultura Brasileira v. 28, p. 489-494, 2010.
MAGALHÃES, I. C. S., DE BARROS, R. P., REIS, L. S., DAS NEVES, J. D. S., DA SILVA, C. G., DA SILVA, D. J., DA SILVA ARAUJO, A., DE SOUZA, A. V., CHAGAS, A. B., DOS SANTOS, T. T., DOS SANTOS, J. K. B., & DOS SANTOS, E. Correlation of climatic factors between the development of tomato cultivars (Solanum lycopersicum L., Solanaceae) with adults of two key pests. African Journal of Agricultural Research, 13(20), 1018-1025. (2018).
MALDONADO JUNIOR, W., Barbosa, J. C. AgroEstat: sistema para análises estatísticas de ensaios agronômicos. Jaboticabal, FCAV/UNESP. 396p, 2015
MOREIRA, F.M.S.; SIQUEIRA, J.O. Microbiologia e bioquímica do solo. Lavras: UFLA, 2002. 626p.
OLIVEIRA, A. R.; Avaliação de linhagens de tomate rasteiro quanto à eficiência na absorção de nutrientes e resposta à adubação. Brasília: Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Universidade de Brasília, 2007, 75 p. Dissertação de Mestrado.
PEREIRA A. S.; et al. (2018). Metodologia da pesquisa científica. [free e-book]. Santa Maria/RS. Ed. UAB/NTE/UFSM.
PEREIRA, V. F.; RESENDE, M. L. V.; MONTEIRO, A. C. A.; RIBEIRO JR., P. M.; REGINA, M. A.; MEDEIROS, F. C. L. Produtos alternativos na proteção da videira contra o míldio. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.45, n.1, pp. 25-31, 2010.
SANTOS, C. R. S. Stimulate na germinação de sementes, vigor de plântulas e no crescimento inicial de soja. 2009. 44 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrárias) - Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Cruz das Almas, 2009.
SILVA, L. F. T. da.; LIRA, T. P. dos S.; ARAÚJO, V. P. A.; BARBOSA, L. G.; LIMA, L. P. B.; BARROS, R. P. de. ™Índice de germinação (IG) e índice de velocidade de germinação (IVG) do tomate cereja (Solanum lycopersicum var. cerasiforme, solanaceae) cultivadas em vasos sob diferentes substratos. Diversitas Journal, [S. l.], v. 5, n. 1, p. 50–56, 2020. DOI: 10.17648/diversitas-journal-v5i1-896. Disponível em: https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/896. Acesso em: 7 dez. 2021.
SILVA, J.B.C. da; GIORDANO, L.B.; FURUMOTO, O. et al. Cultivo de Tomate para Industrialização. Brasília: Embrapa Hortaliças, 2006. (Sistemas de Produção, 1 - 2ª Ed).
SOUZA, L. M., PATERNIANI, M. E. A., MELO, P. C. T., MELO, A. M. T. Diallel cross among fresh market tomato inbreeding lines. Horticultura Brasileira, v. 30, p. 246-251. 2012.
SUPATRA S; MUKHERJI S; SEN S. 1998. Influence of seasons in determining the date of sowing and fruit quality of Abelmoschus esculentus (L.) Moench (okra) and Lycopersicon esculentum Mill. (tomato). Indian Agriculturist 42: 161-166.
TAIZ L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. Porto Alegre: Artmed, 2013. 5ªed. 719p.
TREICHEL, M et al. Anuário Brasileiro do Tomate 2016. Santa Cruz do Sul: Editora Gazeta Santa Cruz, 2016. 64 p. Disponível em: http://www.editoragazeta.com.br/flip/anuario-tomate2016/files/assets/common/downloads/publication.pdf. Acesso em: 07 dez. 2021.
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Wesley Galdino, Rubens Pessoa de Barros, Daniel de Souza Santos, Micaelle Glícia dos Santos Silva, Dayane dos Santos Silva, Jadielson Inácio de Sousa
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The Diversitas Journal expresses that the articles are the sole responsibility of the Authors, who are familiar with Brazilian and international legislation.
Articles are peer-reviewed and care should be taken to warn of the possible incidence of plagiarism. However, plagiarism is an indisputable action by the authors.
The violation of copyright is a crime, provided for in article 184 of the Brazilian Penal Code: “Art. 184 Violating copyright and related rights: Penalty - detention, from 3 (three) months to 1 (one) year, or fine. § 1 If the violation consists of total or partial reproduction, for the purpose of direct or indirect profit, by any means or process, of intellectual work, interpretation, performance or phonogram, without the express authorization of the author, the performer, the producer , as the case may be, or whoever represents them: Penalty - imprisonment, from 2 (two) to 4 (four) years, and a fine. ”