Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s)

Authors

  • Bárbara Silva Universidade Federal do Agreste de Pernambuco
  • Luciano Pires de Andrade Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE

DOI:

https://doi.org/10.48017/dj.v7i1.2060

Keywords:

Caatinga, Nordeste, PANC'S, Alimentação, Caatinga, Nordeste, PANC’S

Abstract

Food plants are those that have one or more parts or products that can be used in food, such as: roots, tubers, bulbs, rhizomes, stalks, leaves, shoots, flowers, fruits and seeds or even latex, resin and gum, or that are used to obtain edible oils and fats. Many plants are called "weeds" or "weeds" because they grow among the cultivated plants; however, they are species with great ecological and economic importance. These plants, called PANC'S (Unconventional food plants), term first used by Kinupp & Lorenzi to describe this type of neglected plant, can be alternative sources of nutrients, especially vitamins and minerals. The objective of this investigation was to gather information in the literature about the Non-Conventional Food Plants and what potential exists in the caatinga, the biome of the Pernambuco Agreste, connecting the results found with the academic community's understanding of this vegetation and the level of acceptance of their consumption. The work was divided into three stages: a bibliographic survey in the digital platforms Scholar Google (Google Scholar) and SciELO, two exploratory exhibitions, and a form (Google Forms) with some questions. From the results obtained in the questionnaire, it is clear that there is widespread knowledge about PANCs, considering that of the 98 responses, the analyzed ones had an average above 50%.

Metrics

Metrics Loading ...

References

ABRAS, M.F. PANC’s: a cultura alimentar de hortaliças tradicionais na modernidade. Belo Horizonte, 2018. 145f.

BARREIRA, T.F.; PAULA FILHO, G.X.; RODRIGUES, V.C.C.; ANDRADE, F.M.C.; SANTOS, R.H.S.; PRIORE, S.E.; PINHEIRO-SANT'ANA, H.M. Rev. Bras. Pl. Med., Campinas, v.17, n.4, supl. II, p.964-974, 2015.

GONÇALVES, E. G. The Commonly Cultivated Species of Xanthosoma Schott (Araceae), including Four New Species. Aroideana, 34: 3-23, 2011.

KELEN, M. E. B.; NOUHUYS, I. S. V.; KEHL, L. C.; BRACK. P.; SILVA, D.B. Plantas alimentícias não convencionais (PANCs): hortaliças espontâneas e nativas. (1a ed.). UFRGS, Porto Alegre, 2015. Disponível em: <https://www.ufrgs.br/viveiros comunitarios/ wp-content/uploads/2015/11/Cartilha-15.11-online.pdf>. Acesso: 22.07.2016.

KINUPP, V.F.; LORENZI, H. Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC) no Brasil: guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. 1ª ed. Ed. Instituto Plantarum de Estudos da Flora, 2014.

KINUPP, Valdely Ferreira; BARROS, Ingrid Bergman Inchausti de. Riqueza de Plantas Alimentícias Não-Convencionais na Região Metropolitana de Porto Alegre, Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Biociências, Porto Alegre, v. 5, supl. 1, p. 63-65, jul. 2007.

LEAL M.L.; ALVES R.P.; HANAZAKI N. Knowledge, use, and disuse of unconventional food plants. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine (2018) 14:6, p. 1-9, 2018.

LIBERALESSO, Andréia Maria. Revista Geama (ISSN 2447-0740). Syagrusschizophylla: Planta Alimentícia Não Convencional do Bioma Caatinga com elevado valor calórico. Padilha et al 2017.

LIBERALESSO, Andréia Maria.O futuro da alimentação está nas plantas alimentícias convencionais (PANC’S)?. Anais da Academia Pernambucana de Ciência Agronômica, Recife, vols. 13/14, p.266-278, 2016/2017.

LIBERATO P. D. S.; LIMA D. V. T.; SILVA G. M. B. D. PANCs - PLANTAS ALIMENTÍCIAS NÃO CONVENCIONAIS E SEUS BENEFÍCIOS NUTRICIONAIS. Environmental Smoke, João Pessoa, v. 2, n. 2, p. 102-111, 2019.

MAGALHÃES F. E. L. et. al. Análise e aceitação da utilização de pancs na receita de pão com ora-pro-nóbis em jovens de um centro universitário de Brasília. Braz. J. of Develop., Curitiba, v. 5, n. 10, p. 17659-17669, out. 2019.

MAPA. Manual de hortaliças não-convencionais. MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Brasília: Secretaria de Desenvolvimento Agropecuário e Cooperativismo, 2010. 92 p.

MOTA, Janine da Silva. Utilização do Google forms na pesquisa acadêmica.

Revista Humanidades e Inovação, Tocantins, v.6, n.12 - 2019.

RIBEIRO P.D.A. et al. Ora-pro-nóbis: cultivo e uso como alimento humano.

Em Extensão, Uberlândia, v. 13, n. 1, p. 70-81, jan. / jun. 2014.

SOARES E.L.C. et al. Estudo Etnobotânico do uso de recursos vegetais em São João do Polêsine, RS, Brasil, no período de outubro de 1999 a junho de 2001. I- Origem e fluxo de conhecimento. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, Botucatu, v. 6, n.3, p. 69-95, 2004.

SOUZA, M. T.; SILVA M. D.; CARVALHO R. Revisão integrativa: o que é e como fazer. Einstein (São Paulo) 8 (1) • Jan-Mar 2010.

Published

2022-01-01

How to Cite

Silva, B., & de Andrade, L. P. . (2022). Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s). Diversitas Journal, 7(1), 0082–0089. https://doi.org/10.48017/dj.v7i1.2060