Evaluation of the microbiological quality of water for human consumption and irrigation in regions of Alagoas

Authors

  • Edijane de Oliveira Silva State University of Alagoas
  • Dayane Kelly da Silva State University of Alagoas
  • Maria Thalillian Santos Figueiredo State University of Alagoas
  • Maria Hilma dos Santos State University of Alagoas
  • José Wesley Gabriel da Silva State University of Alagoas
  • Esmeralda Aparecida Porto Lopes State University of Alagoas

DOI:

https://doi.org/10.48017/dj.v8i2.2299

Keywords:

Water analysis, Irrigation, Potability, Water sources

Abstract

Well water is one of the most accessible and indispensable sources for populations that do not have access to the public water supply network. This must be free from pathogenic microorganisms so that it is considered of good quality for consumption. The lack of monitoring of water sources and the population's ignorance of the causes and problems associated with contamination can lead people to acquire several waterborne diseases. This study aimed to evaluate the presence of thermotolerant coliforms in water used for human consumption in seven wells in the state of Alagoas, using the most probable number (MPN) technique. Seven water samples were collected and analyzed in two communities, 5 in a community located in the Alagoas Forest zone and 2 in the Alagoas wild. According to the microbiological analyzes carried out in this work, the results showed that the water used by communities in the interior of the state of Alagoas, was identified as an important risk factor to the health of the population, since all water sources analyzed present indices of total coliforms and E. coli above those allowed for human consumption. Regarding irrigation, only 43% of the samples are suitable for irrigation.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Edijane de Oliveira Silva, State University of Alagoas

Graduanda do curso de ciências biológicas pela Universidade Estadual de Alagoas.

Dayane Kelly da Silva , State University of Alagoas

Graduanda do curso de ciências biológicas pela Universidade Estadual de Alagoas e Bolsista de Iniciação Científica/FAPEAL. 

 

Maria Thalillian Santos Figueiredo, State University of Alagoas

Graduada em ciências biológicas pela Universidade Estadual de Alagoas e mestranda em agricultura e ambiente pela Universidade Federal de Alagoas. 

Maria Hilma dos Santos , State University of Alagoas

Graduanda em ciências biológicas pela Universidade Estadual de Alagoas e Bolsista de Iniciação científica/FAPEAL. 

José Wesley Gabriel da Silva , State University of Alagoas

Graduando do curso de ciências biológicas pela Universidade Estadual de Alagoas. 

Esmeralda Aparecida Porto Lopes , State University of Alagoas

Professora da Universidade Estadual de Alagoas. 

References

ANA - Agência Nacional de Águas e Saneamento Básico (ANA). (2020). Conjuntura de Recursos Hídricos no Brasil 2020: Informe anual. http://conjuntura.ana.gov.br/.

Bastos, R. K. X., Bevilacqua, P. D., Nascimento, L. E., Carvalho, G. R. M. & Silva, C. V. (2000). Coliformes como indicadores da qualidade da água: alcance e limitações. In: Congresso Internacional de Engenharia Sanitária e Ambiental. Porto Alegre. Anais... Rio de Janeiro: Associação Brasileira de Engenharia Sanitária e Ambiental. http://www.ingenieroambiental.com/2info/coliformes.pdf

Cappi, N., Ayach, N. R., Santos, T. M. B. & Guimarães, S. T. L. (2012). Qualidade da água e fatores de contaminação de poços rasos na área urbana de Anastácio (MS). Geografia Ensino & Pesquisa, 16 (3), pp. 77 -92. http://dx.doi.org/10.5902/2236499/7581.

Cunha, C. L. N. & Ferreira, A. P. (2006) Modelagem matemática para avaliação dos efeitos de despejos orgânicos nas condições sanitárias de águas ambientais. Caderno de Saúde Pública, 22 (8), pp. 1715-1725. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-311X2006000800020.

Cunha, H. F. A.; Lima, D. C. I.; Brito, P. N. F.; Cunha, A. C.; Silveira Junior, A. M.& Brito, D. C. (2012). Qualidade físico-química e microbiológica de água mineral e padrões da legislação. Revista Ambiente & Água - An Interdisciplinary Journal of Applied Science, 7, (3), pp. 155-165. http://dx.doi.org/10.4136/ambi-agua.908.

Downes, F. P. & Ito, H. (2001). Compendium of methods for the microbiological examination of foods. Ed. Washington: American Public Health Association (APHA).

Eaton, A. D., Clesceri, L. S., Rice, E. W. & Greenberg, A. E. (2005). Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater. American Public Health Association, American Water Works Association, 21st editon. Washington, D.C.

Grumicker, M. G. (2018) Qualidade da água de poços artesianos em um assentamento do município de Mundo Novo, Mato Grosso do Sul. Revista Gestão e Sustentabilidade Ambiental, 7 (1), pp. 807-821. https://doi.org/10.19177/rgsa.v7e12018807-821.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. (2020). Aglomerados Subnormais. Classificação preliminar informações de saúde para o enfrentamento à covid-19: notas técnicas. https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv101717_notas_tecnicas.pdf.

Kuhnert, P., Boerlin P. & Frey, J. (2000). Target genes for virulence assessment of Escherichia coli isolates from water, food and the environment. FEMS Microbiology Reviews, 24(1), pp. 107-117. http://dx.doi.org/10.1111/j.1574-6976.2000.tb00535.x.

Nanes, P. L. M. F, Nanes, D. P. & Farias, E, M. (19 a 22/11/2012). Qualidade das águas subterrâneas de poços tipo cacimba: um estudo de caso da comunidade nascença – município de São Sebastião – AL. IN: III Congresso Brasileiro de Gestão Ambiental, Goiânia/GO. http://www.ibeas.org.br/congresso/Trabalhos2012/VIII-024.pdf.

Oliveira, J. P. W., Santos, R. N. D. & Boeira, J. M. (2012). Genotoxicidade e Análises Físico- Químicas das águas do Rio dos Sinos (RS) usando Allium cepa e Eichhornia crassipes como bioindicadores. BBR- Biochemistry and Biotechnology Reports, 1(1), pp. 15-22. http://dx.doi.org/10.5433/2316-5200.2012v1n1p15.

OMS. (2020a). World health statistics: monitoring health for the SDGs, sustainable development goals. Geneva: World Health Organization. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/332070/9789240005105-eng.pdf.

OMS. (2020b). Technical brief on water, sanitation, hygiene and wastewater management to prevent infections and reduce the spread of antimicrobial resistance. World Health Organization (WHO), Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) and World Organisation for Animal Health (OIE). https://www.who.int/water_sanitation_health/publications/wash-wastewater-management-to-prevent-infections-and-reduce-amr/en/.

Portaria nº 888/2021 do Ministério da Saúde. (2021). Diário Oficial da União. https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/portaria-gm/ms-n-888-de-4-de-maio-de-2021-318461562.

Resolução nº 357/2005 do Conselho Nacional do Meio Ambiente. (2005). http://pnqa.ana.gov.br/Publicacao/RESOLUCAO_CONAMA_n_357.pdf

Tonetti, A. L., Coraucci Filho, B., Bertoncini, E. I., Oliveira, R. A. & Stefanutti, R. (2010). Avaliação de um sistema simplificado de tratamento de esgotos visando à utilização em áreas rurais. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 14, (2), pp. 227-234. https://doi.org/10.1590/S1415-43662010000200015

Tundisi, J. G. & Matsumura-Tundisi, T. (2020). A Água. São Carlos: Scienza. https://sbhsf.com.br/wp content/uploads/2020/08/novo_A_AGUA.pdf.

Uhr, J. G. Z., Schmechel, M & Uhr, D. A. P. (2016). Relação entre saneamento básico no Brasil e saúde da população sob a ótica das internações hospitalares por doenças de veiculação hídrica. Revista de Administração, Contabilidade e Economia da Fundace, 7, (2), pp. 1-3. http://dx.doi.org/10.13059/racef.v7i2.104.

Published

2023-04-10

How to Cite

de Oliveira Silva, E., da Silva , D. K., Santos Figueiredo, M. T., dos Santos , M. H., Silva , J. W. G. da, & Porto Lopes , E. A. (2023). Evaluation of the microbiological quality of water for human consumption and irrigation in regions of Alagoas. Diversitas Journal, 8(2), 808–816. https://doi.org/10.48017/dj.v8i2.2299