Agricultura familiar e alimentação escolar: uma revisão da literatura
DOI:
https://doi.org/10.48017/dj.v7i4.2390Keywords:
Alimentação Escolar, PPNAE, Agricultura FamiliarAbstract
School Food constitutes a students' right and a government's duty. The Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) (En: The National Program of School Food) stands out for being one of the biggest programs to include school food as a Human Right for Adequate Food and Food and Nutrition Security, Its objective is to contribute children's growth and development, learning, school productivity and creation of a healthy food practice; setting 30% of purchasing price is through Family Farming promotes an importante transformation on school food, because healthy, organic, locally produced and directly from Family Farming food are included on school menu. This article has the objective of identifying the relevance of Family Farming on The National Program of School Food, based on previous researches. Bibliographically reviewed original articles, case study and experience reports that included the topic were considered on the research. The results indicate to an integration between Family farming and school food, This integration can potentially improve the variety of school menus, leading to good food practice and stimulating the demanding for more susteinable and healthier choices, as well as the fortification of Family farming and local development.
Metrics
References
AQUINO, J. R.; SCHNEIDER, S. (2011). 12 Anos da política de crédito do PRONAF no Brasil (1996-2008): uma reflexão crítica. Revista de Extensão e Estudos Rurais, v. 1, p. 309-347.
Assis, S. C. R, Priore, S. E., & Franceschini, S. C. C. (2017). Impacto do Programa de Aquisição de Alimentos na segurança alimentar e nutricional dos agricultores. Ciências & Saúde Coletiva, 22(2), 617-626.
BELIK, Walter; CHAIM, Nuria Abrahão. (2009). O programa nacional de alimentação escolar e a gestão municipal: eficiência administrativa, controle social e desenvolvimento local. Revista de Nutrição, v. 22, n. 5, p. 595-607. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/S1415-52732009000500001>. Acesso em: 22 fev 2022.
BRASIL. (1988). CONSTITUIÇÃO DA REPÚBLICA FEDERATIVA DO BRASIL DE 1988. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/constituicao/constituicao.html. Acesso em: 22 maio, 2021.
BRASIL. (2009). Lei nº 11.947, de 16 de junho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola aos alunos da educação básica. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2009/lei/l11947.htm. Acesso em: 20 maio, 2021.
BRASIL. (2013). Resolução nº 26, de 17 de junho de 2013. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar - PNAE.
CONTI, L. I. ; SCHROEDER, E. O. (2013). Convivência com o semiárido brasileiro: Autonomia e protagonismo social. Brasília/DF: Editora IABS.
COSTA, Carlyanne do Nascimento; CAPELLI, Jane de Carlos Santana; ROCHA, Camilla Medeiros Macedo da; MONTEIRO, Gina Torres Rego. (2017). Disponibilidade de alimentos na alimentação escolar de estudantes do ensino fundamental no âmbito do PNAE, na cidade de Codó, Maranhão. Caderno de Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, ano 2017, v. 25, n. 3, p. 348-354, 4 set. 2017.
DIAS, T. F.; OLIVEIRA, E. F. (2019). Agricultura familiar, políticas públicas e mercados institucionais: uma análise exploratória do programa nacional de alimentação escolar - PNAE no Rio Grande do Norte. HOLOS, [S. l.], ano 2019, v. 35, n. 5, p. 117-134, 9 ago..
GERMANO, Alan Machado; BUENO, Marilene Cassel; KIRSTEN, Vanessa Ramos. (2020). Alimentação escolar e agricultura familiar em municípios do litoral do Rio Grande do Sul: uma análise a partir da percepção das nutricionistas. Revista Ideas - Interface em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade, Rio de Janeiro, v. 13, p. 1-16, 30 jul..
GOMES, Ludmir dos Santos; BEZERRA, José Arimatea Barros. (2018). Alimentação escolar e desenvolvimento social local: o caso da aquisição de gêneros da agricultura familiar. Educação & Formação, Fortaleza, ano 2019, v. 4, n. 11, p. 97-116, 15 out..
GUIMARÃES, Eduardo Pilicário Borges; MARQUES, Juliana Menara de Souza; SILVA, Lucas Luiz de Lima; CARDOSO, Clecia Graziele Lima do Valle. (2019). Regionalismo presente no cardápio da alimentação escolar no município de campinorte-Goiás. Revista Brasileira de Geografia Médica e da Saúde, [S. l.], p. 95-104, 12 jun..
IPEA (2020). Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada. Disponível em: https://www.ipea.gov.br/portal/index.php?option=com_alphacontent&ordering=11&limitstart=12420&limit=20&Itemid=23. Acesso em: 01, FEVEREIRO, 2022.
MACHADO, Patrícia Maria de Oliveira; SCHMITZ, Bethsáida de Abreu; CHICA , David Alejandro González 3; CORSO, Arlete Catarina Tittoni; VASCONCELOS, Francisco de Assis Guedes de; GABRIEL, Cristine Garcia. (2018). Compra de alimentos da agricultura familiar pelo Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE): estudo transversal com o universo de municípios brasileiros. Ciência & Saúde Coletiva, Florianópolis-SC, ano 2018, v. 23, n. 12, p. 4153-4164.
MELO, Mariana Navarro Tavares de; SÁ, Ronice Maria Pereira Franco de; FILHO, Djalma Agripino de Melo. (2016). Sustentabilidade de um programa de alimentação escolar bem-sucedido: estudo de caso no Nordeste do Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, Recife-PE, ano 2016, v. 21, n. 6, p. 1899-1908.
PEDRAZA, Dixis Figueroa Pedraza; MELO, Nadinne Lívia Silva de; SILVA, Franciely Albuquerque; ARAUJO, Erika Morganna Neves. (2016). Avaliação do Programa Nacional de Alimentação Escolar: revisão da literatura. Ciência & Saúde Coletiva, Campina Grande PB, ano 2018, v. 23, n. 5, p. 1551-1560.
PNAE (2017). Programa Nacional de Alimentação Escolar. Disponível em: https://www.fnde.gov.br/index.php/programas/pnae/pnae-sobre-o-programa/pnae-historico. Acesso em: 20 maio, 2021.
PRODANOV, C. C.; FREITAS. E. C. (2013). Metodologia do trabalho científico: métodos e técnicas da pesquisa e do trabalho acadêmico. Novo Hamburgo.
RODRIGUES, Rafael; SIQUEIRA, Haloysio Mechelli de; BIANCARDI, Caio César Soares; ANDRADE, Magda Aparecida Nogueira; VALENTE, Lucas Motte; PAULA, Lorenza Bandeira de. (2017). A aquisição de alimentos da agricultura familiar pelo PNAE no município de Alegre-ES. Demetra: alimentação, nutrição & saúde, Alegre/ES, ano 2017, v. 12, n. 1, p. 91-112.
SARAIVA, E. B. et al. (2013). Panorama da compra de alimentos da agricultura familiar para o Programa Nacional de Alimentação Escolar. Rio de Janeiro.
SCHWARTZMAN, Flavia; MORA, Claudia Andrea Rodriguez; BOGUS, Claudia Maria; VILLAR, Betzabeth Slater. (2017). Antecedentes e elementos da vinculação do programa de alimentação escolar do Brasil com a agricultura familiar. Caderno de Saúde Pública, São Paulo, ano 2017, v. 33, n. 12. Doi: 10.1590/0102-311X00099816, p. 1-15.
SOARES, Panmela; MARTINELLI, Suellen Secchi; FABRI, Rafaela Karen; VEIROS, Marcela Boro; BLANES, Mari Carmen Davó; CAVALLI, Suzi Barletto. (2017). Programa Nacional de Alimentação Escolar como promotor de Sistemas Alimentares Locais, Saudáveis e Sustentáveis: uma avaliação da execução financeira. ARTIGO ARTICLE, Florianópolis-SC, p. 4189-4197.
SOUSA, Igor Breno Barbosa de; MENDES, Jéssica Neves; SODRÉ, Ronaldo Barros; JUNIOR, José Sampaio de Mattos. (2021). As políticas públicas de segurança alimentar: o PNAE como garantia de fortalecimento da agricultura familiar no município de São Luis/MA. Ciência Geográfica , Bauru, ano 2021, v. XXV, n. 4, p. 1236-1253.
TRIVELLATO, Paula Torres; PRIORE, Silvia Eloiza; FRANCESCHINI, Sylvia do Carmo Castro; SANTOS, Ricardo Henrique Silva; COSTA, Bianca Aparecida Lima. (2019). (In)segurança alimentar e nutricional em famílias de agricultores fornecedores do Programa Nacional de Alimentação Escolar. Revista de Nutrição, Rio de Janeiro, ano 2019, n. 32, p. 1-10.
TROIAN, Alexandre; OLIVEIRA, Sibele Vasconcelos; PEREIRA, Josiane Castro. (2020). Desempenho dos municípios do Rio Grande do Sul na execução dos recursos do PNAE com a agricultura familiar. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 58, n. 3, https://doi.org/10.1590/1806-9479.2020.204558, p. 1-18.
TUGOZ, Jamila El; BERTOLINI, Geysler Rogis Flor. (2016). Viabilidade financeira de alimentos orgânicos da agricultura familar para o Programa Nacional de Alimentação Escolar em Toledo, Paraná, Brasil. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, Maringá/PR, ano 2016, v. 9, n. 1, p. 117-134.
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Naira Christianne Dantas de Almeida, Clecia Simone Gonçalves Rosa Pacheco
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The Diversitas Journal expresses that the articles are the sole responsibility of the Authors, who are familiar with Brazilian and international legislation.
Articles are peer-reviewed and care should be taken to warn of the possible incidence of plagiarism. However, plagiarism is an indisputable action by the authors.
The violation of copyright is a crime, provided for in article 184 of the Brazilian Penal Code: “Art. 184 Violating copyright and related rights: Penalty - detention, from 3 (three) months to 1 (one) year, or fine. § 1 If the violation consists of total or partial reproduction, for the purpose of direct or indirect profit, by any means or process, of intellectual work, interpretation, performance or phonogram, without the express authorization of the author, the performer, the producer , as the case may be, or whoever represents them: Penalty - imprisonment, from 2 (two) to 4 (four) years, and a fine. ”