Caracterização da conservação refrigerada do umbu (Spondias Tuberosa Arruda Câmara) sob atmosfera modificada

Authors

  • Neilson Silva Santos Universidade Estadual de Alagoas
  • José Crisólogo de Sales Silva Universidade Estadual de Alagoas
  • Cleyton de Almeida Araújo Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Kelson Felix Lima Universidade Estadual de Alagoas
  • Felipe Gabriel Alves Silva Universidade Estadual de Alagoas

DOI:

https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v5i2-931

Abstract

ABSTRACT: The umbu is one of the most important fruits for the caatinga, considering its great potential of production in face of the imposed conditions and great potential of utilization, but nevertheless it is a very perishable postharvest fruit, it needs studies of its conservation. The different levels and postharvest states have differences that can be controlled and mitigated in their rapid loss of acidity and economic value. With the prospect of promoting the expansion of umbu supply and reducing losses due to the rapid advance of ripening after harvest, the aim of this study was to evaluate postharvest conservation of umbus harvested at different maturity stages under modified atmosphere by quality characteristics. A completely randomized design with five treatments and three replications (five different maturation stages) was used for the study. Each treatment had 25 fruits. From each stage, three fruits were randomly taken for physical and chemical characterization, analyzed at the beginning of the experiment, after 7, 14 and 21 days of storage. Physical characteristics in relation to fruits were: soluble weight, pH, and sugar expressed as ºBRIX. The temperatures of the trays and the interior of the refrigerator and humidity inside the refrigerator were also observed. Data were subjected to analysis of variance (ANOVA) and means were compared by Tukey test at 5% probability using the statistical program SISVAR (FERREIRA, 2011). There was no significant effect in relation to pH between the five stages of maturation. The fruits with the highest pH value were those with a predominant coloration of yellow, and the one with the lowest value were the completely green fruits. The value ​ranged from 3.08 to 2.72. Soluble solids were lower in a green stage umbus, and the highest value was found in all-yellow fruits. The pH values ​​of umbu remain stable between the ripening stages, and the highest value is found when the fruit has its peel with the predominance of yellow. 2.There is little variation in soluble solids.

KEYWORDS: Brix, pH, Acidity, Fruits.

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Author Biographies

José Crisólogo de Sales Silva, Universidade Estadual de Alagoas

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Alagoas (1987), mestrado em Master Science Agrariarum - Georg August Universität Göttingen, Alemanha (1999) doutorado em Ciências, Instituto de Química e Biotecnologia pela Universidade Federal de Alagoas (2011), Pós-doutorado pelo Centro de Energia Nuclear na Agricultura - CENA / USP (2016). Atualmente é professor Titular da Universidade Estadual de Alagoas, Editor Chefe da revista científica Diversitas Journal, Líder do grupo de pesquisa Caatinga Uneal/CNPq. Tem experiência nas áreas de Zootecnia com ênfase em Plantas Forrageiras Nativas do Semiárido ou adaptadas, Tecnologia de Alimentos e planejamento rural. Foi Coordenador do Projeto Horta de Educação Alternativa (Marechal Deodoro 1991-1994); coordenador do curso de Zootecnia Uneal (2008-2009), Diretor do Campus II, Uneal, Santana do Ipanema (2009-2013); Presidente do Instituto Naturagro (2006-2010); Coordenador do Projeto Enccult / Uneal, desde 2010; Foi professor dos cursos de Veterinária do Cesmac (2003-2010), Professor do curso de Agronomia Ufal (2000-2001). Tem livros publicados nas áreas de zootecnia, bibliografias.

Cleyton de Almeida Araújo, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Técnico em Agropecuária pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Alagoas - IFAL (2017). Zootecnista pela Universidade Estadual de Alagoas - UNEAL (2018). Mestrando em Ciência Animal e Pastagens pela Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE (2018). Atualmente venho desempenhado trabalhos acadêmicos nas áreas de análises de alimentos para animais, avaliação de produtos de origem animal (carne e leite) e avaliação de forrageiras do Semiárido e adaptadas, caatinga. Tem experiências nas áreas de extensão rural, análise de alimentos para animais, avaliação, classificação e tipificação de carcaças, análise físico-química de leite e carne. Atuando principalmente nos seguintes temas: Manejo de animais, bovinocultura de leite, ovinocultura e conservação de forragem.

Kelson Felix Lima, Universidade Estadual de Alagoas

Acadêmico em Zootecnia pela Universidade Estadual de Alagoas-UNEAL (2016). Atualmente Estagiário Voluntário do Laboratório de Anatomia dos Animais Domesticos - LAAN, da Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL/CAMPUS II). Faz parte do Grupo de Estudo e Pesquisa em Produção Animal (GEPPA).

Felipe Gabriel Alves Silva, Universidade Estadual de Alagoas

Graduando em Zootecnia pela Universidade Estadual de Alagoas-UNEAL (2015).

Published

2020-04-06

How to Cite

Santos, N. S., Silva, J. C. de S. ., Araújo, C. de A. ., Lima, K. F. ., & Silva, F. G. A. . (2020). Caracterização da conservação refrigerada do umbu (Spondias Tuberosa Arruda Câmara) sob atmosfera modificada. Diversitas Journal, 5(2), 693–704. https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v5i2-931