Bean cultivation: the research in the teaching process and learning in science study

Autores/as

  • Djair Alves da Mata Universidade Federal da Paraíba - UFPB, Brasil https://orcid.org/0000-0003-3457-6430
  • Mariana Medeiros Dantas de Góis Escola Municipal Hermann Gmeiner. Cació, Rio Grande do Norte – RN, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.48017/dj.v9i2.2958

Palabras clave:

Education, Scientific knowledge, Experimentation

Resumen

A B S T R A C T

Education is of major importance to the development of a just and egalitarian society. In this context, the present study aims to awaken and improve the technical knowledge of students in science classes with scientific research from experimentation with the planting of bean seeds. The present study took place in the July to August 2023 in science classes from elementary school II in a municipal school from the city of Caicó – Rio Grande do Norte (RN), in which it was developed the planting of bean seeds by the respective students, in order to arouse curiosity and the investigative power that science has about the day to day of the human being as a society. Furthermore, a thorough was carried out search per academic Works on the platform “google acadêmico” to reinforce and highlight the importance of the from practical classes with the theory taught in the classroom. If concludes that the students responded satisfactorily to the proposed activity. In synthesis, working with investigative experimentation is a great challenge, not just for scientific interest, but its methodological procedures have to be of interest mutual in between teacher/student.

Métricas

Cargando métricas ...

Biografía del autor/a

Djair Alves da Mata, Universidade Federal da Paraíba - UFPB, Brasil

0000-0003-3457-6430; Universidade Federal da Paraíba - UFPB. Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Agronomia (PPGAgro). Areia, Paraíba - PB, Brasil. E-mail: alvesdjair52@gmail.com 

Mariana Medeiros Dantas de Góis, Escola Municipal Hermann Gmeiner. Cació, Rio Grande do Norte – RN, Brasil.

0009-0008-9958-0418;Escola Municipal Hermann Gmeiner. Cació, Rio Grande do Norte – RN, Brasil.

 

Citas

ASSIS JÚNIOR, J. O. et al. (2007). Produtividade do feijão-caupi e acúmulo de sais no solo em função da fração de lixiviação e da salinidade da água de irrigação. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola, 27(3), p.702-713. Disponível em: <http://dx.doi.org/10.1590/S0100-69162007000400013>. Acessado em: 20 ago. 2023.

ALMEIDA, M. J. P. & NARDI, R. (2020). Science education research in Brazil: historical aspects, researchers' representations, and the state of the art. In: EL-HANI, C. N.; PIETROCOLA, M.; MORTIMER, E. F.; OTERO, M. R. (ed.). Science education research in Latin America, Leiden: Brill, p. 3-19.

BAKHTIN, M. V. (2011). Estética da criação verbal, 6. ed. São Paulo: Martins Fontes.

BIANCHINI FILHO, A., MARINGONI, A., CARNEIRO, B. S. M. T. P. G. (2016). Doenças do feijoeiro (Phaseoluls vulgaris L.). In: AMORIM, L.; REZENDE, J. A. M.; BERGAMIN FILHO, A., CAMARGO, L. F. A. Manual de fitopatologia: doenças das plantas cultivadas. 5 ed. São Paulo: Agronômica Ceres, 2, p. 376-399.

BRASIL. (2002). Ministério da Educação. Secretaria de Educação Fundamental. Proposta curricular para a Educação de Jovens e Adultos: segundo segmento do Ensino Fundamental – 5ª a 8ª séries. Brasília: MEC/SEF.

BREMM, D. & GÜLLICH, R. (2018). Dos cheiros às memórias da escola: Formação e docência em Ciências Biológicas. Contexto & Educação, 33(106), p. 254-270.

CAVALCANTE, E. C. B. (2011). Cinema na cela de aula: o uso de filmes no Ensino de Biologia para a EJA prisional. 2011. 154 f. Dissertação (Mestrado em Ensino de Ciências) – Faculdade UnB Planaltina, Universidade de Brasília. Brasília.

CALVET, A. S. F. (2013). Crescimento e acumulação de solutos em feijão-caupi irrigado com águas de salinidade crescente em diferentes fases de desenvolvimento. Irriga, 18(1), p. 148-15. Disponível em: <https://doi.org/10.15809/irriga.2013v18n1p148>. Acessado em 20 ago. 2023.

CANDAU, V. M. (2020). Didática, interculturalidade e formação de professores: desafios atuais. Revista Cocar, Belém, 8, p.28-44. (Edição especial). Disponível em: <https://cutt.ly/tmxLIpt>. Acesso em: 1 ago. 2023.

CASTRO, A. D. & CARVALHO, A. M. P. (orgs.). (2001). Ensinar a Ensinar. São Paulo: Pioneira.

CONAB. (2020). Acompanhamento da Safra Brasileira Grãos. Safra 2019/20 – décimo segundo levantamento, BRASÍLIA, 7, p. 31-38. Disponível em: <https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/graos/boletim-da-safra-de-graos?start=10>. Acesso em: 19 ago. 2023.

CONAB. (2021). Acompanhamento da safra brasileira Grãos. Safra 2020/21 – quinto levantamento, Brasília, 8, p.43-57. Disponível em: <https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/graos/boletim-da-safra-de-graos>. Acesso em: 19 ago. 2023.

DEL RÍO, L. E.; VENETTE, J. R.; LAMEY, H. A. (2004). Impact of white mold incidence on dry bean yield under nonirrigated conditions. Plant Disease, 88(12), p.1352–1356.

FAOSTAT. (2019). Food and Agriculture Organization of the United Nations. Statistics Division. Disponível em: <http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize>. Acesso em: 19 ago. 2023.

FREIRE FILHO, F. R. et al. (2005). BRS Marataoã: nova cultivar de feijão-caupi com grão tipo sempre verde. Revista Ceres, 52(303), p.771-777.

GEGLIO, P. C. & SANTOS, R. C. (2011). As diferenças entre o ensino de biologia na educação regular e na EJA. Interfaces da Educação, 2(5), p.76-92.

GIL-PÉREZ, D. et al. (2001). Por uma imagem não deformada do trabalho científico. Ciência & Educação, Bauru, 7(2), p.125-153.

GUERRA, A.; BRAGA, M.; REIS, J. C. O. (2013). History, philosophy, and science in a social perspective: a pedagogical project. Science & Education, Dordrecht, 22(6), p. 1485-1503.

GÜLLICH, R. I. C.; WALCZAK, A. T.; MATTOS, K. C. D. (2016). Experimentação investigativa nos livros didáticos de Biologia. Revista da SBEnBio, 9, p.392-403.

GÜLLICH, R. I. C. (2017). Formação em Ciências e em Biologias: discutindo requisitos de um processo didático. In: GÜLLICH, R. I. C.HERMEL, E. E. S. (Org.) Didática da Biologia. Curitiba: Appris, 1, p. 13-26.

KRASILCHIK, M. (2000). Reformas e realidade: o caso do ensino de ciências. São Paulo em Perspectiva, São Paulo, 14(1), p. 85-93.

MOREIRA, M. A. (2004). Pesquisa básica em educação em ciências: uma visão pessoal. Revista Chilena de Educación Científica, Chile, 3(1), p.10-17.

MESQUITA, D. C. M. et al. (2017). Antagonismo in vitro de Trichoderma spp. a Sclerotinia sclerotiorum do feijão comum. Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia-Artigo em periódico indexado. Agropecuária Científica no Semi-Árido, 13(1), p. 1-4.

OLIVEIRA, I. P & CARVALHO, A. M. (1988). A cultura do caupi nas condições de clima e solo dos trópicos úmidos e semi-áridos do Brasil. In: ARAÚJO, J. P. P.; WATT, E. E (Org.). O caupi no Brasil. Brasília: IITA; EMBRAPA, cap. 3, p.63-96.

OLIVEIRA, E. et al. (2015). Descrição de cultivares locais de feijão-caupi coletados na microrregião Cruzeiro do Sul, Acre, Brasil, p. 12.

PEREIRA, G. & MENESES, M. (2019). Potencialidades da cultura de feijão-frade em Portugal. Vida Rural, 1846, p.42-43.

PRAIA, J.; GIL-PÉREZ, D.; VILCHES, A. (2007). O papel da natureza da ciência na educação para a cidadania. Ciência & Educação, Bauru, 13(2), p. 141-156.

RIBEIRO, M. (2002). Educação para a cidadania: questão colocada pelos movimentos sociais. Educação e pesquisa, 28(2), p.113-128.

SANTOS, M. N. & SOUZA, M. L. (2011). O ensino de Ciências em turmas de educação de jovens e adultos. Atas do VIII ENPEC-Encontro Nacional de Pesquisa em Educação para Ciência.

SASSERON, L. H. (2008). Alfabetização Científica no ensino Fundamental: Estrutura e Indicadores deste processo em sala de aula. 2008. 281 f. Tese (Doutorado em Ciências) – Faculdade de Educação, Universidade de São Paulo, São Paulo.

SASSERON, L. H. & DUSCHL, R. A. (2016). Ensino de ciências e as práticas epistêmicas: o papel do professor e o engajamento dos estudantes, Investigações em Ensino de Ciências, 21(2), p.52-67.

SANTOS, L. A. C. et al. (2017). Crescimento de cultivares de feijão-caupi em solo de terra firme e várzea. Ambiência Guarapuava, 13(1), p. 261 – 270.

SIMÃO, S. Influência lunar sobre plantas hortícolas. Anais da Escola Superior de Agronomia “Luiz de Queiroz”, Piracicaba, v.4, n.15, p. 91-106, 1958.

SIQUEIRA, T. A. et al. (2021). AVALIAÇÃO DE RESISTÊNCIA FISIOLÓGICA DO FEIJÃO COMUM AO MOFO BRANCO. Revista Multidisciplinar de Educação e Meio Ambiente, 2(3), p.38.

SILVA, K. J. D.; ROCHA, M. M.; MENEZES JUNIOR, J. A. Socioeconômica. In: BASTOS, E. A. (Coord.). A Cultura do feijão-caupi no Brasil. Teresina: Embrapa Meio-Norte; Brasília, DF: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, Divisão de Análise de Risco de Pragas, p.6-12, 2016.

WYZYKOWSKI, T.; GÜLLICH, R. I. C.; ARAÚJO, M. C. P. (2016). Compreendendo a experimentação em Ciências: entre o discurso e a prática. Revista de Educación en Biología, 19(1), p.35-53.

Descargas

Publicado

2024-05-31

Cómo citar

Alves da Mata, D., & Medeiros Dantas de Góis, M. (2024). Bean cultivation: the research in the teaching process and learning in science study. Diversitas Journal, 9(2). https://doi.org/10.48017/dj.v9i2.2958

Artículos similares

También puede {advancedSearchLink} para este artículo.