Effects of ractopamine inclusion on pig performance and carcass yield

Autores/as

  • Yanne Cibelle Viera de Carvalho Serviço Nacional de Aprendizagem Rural da Paraíba. Tavares, Paraíba (PB), Brasil.
  • Adiel Vieira de Lima Universidade Federal da Paraíba. Areia, Paraíba (PB), Brasil
  • Wilson Moreira Dutra Júnior Universidade Federal Rural de Pernambuco. Serra Talhada, Pernambuco (PE), Brasil
  • Marco Aurélio Carneiro de Holanda Universidade Federal Rural de Pernambuco. Serra Talhada, Pernambuco (PE), Brasil.
  • Mônica Calixto Ribeiro de Holanda Universidade Federal Rural de Pernambuco. Serra Talhada, Pernambuco (PE), Brasil.
  • Maria Agda da Silva Cordeiro Granja Samuel. Passagem Franca, Maranhão (MA), Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.48017/dj.v10i2.2993

Palabras clave:

aditivos, ß-agonista, produção de carne, repartidor de nutriente

Resumen

The use of additives in swine production, such as ractopamine, has become increasingly relevant due to the demand for lean meat. Ractopamine is a β-adrenergic agonist that modifies animal metabolism, directing nutrients to muscle growth and reducing carcass fat. Studies show that ractopamine improved pig performance in the finishing phase, increasing weight gain and feed conversion, without affecting feed intake. In addition, it specifically influences carcass characteristics, increasing the amount of lean meat and reducing the thickness of the touch. Regarding pork cuts, ractopamine has been associated with an increase in the yield of prime cuts, such as ham and shoulder, adding value to the products. Although its use is permitted in some countries, such as the United States and Brazil, its use is prohibited in others, due to concerns about human health and animal welfare.

Métricas

Cargando métricas ...

Biografía del autor/a

Yanne Cibelle Viera de Carvalho, Serviço Nacional de Aprendizagem Rural da Paraíba. Tavares, Paraíba (PB), Brasil.

0000-0003-2373-7390; Serviço Nacional de Aprendizagem Rural da Paraíba. Tavares, Paraíba (PB), Brasil. yannecvc@gmail.com. 

Doutora em Zootecnia (UFRGS) com ênfase em nutrição de não ruminantes

Adiel Vieira de Lima, Universidade Federal da Paraíba. Areia, Paraíba (PB), Brasil

0000-0002-2796-1675; Federal University of Paraíba. Areia, Paraíba (PB), Brazil. adiel1205@hotmail.com.

Wilson Moreira Dutra Júnior, Universidade Federal Rural de Pernambuco. Serra Talhada, Pernambuco (PE), Brasil

0000-0002-5624-5942; Federal Rural University of Pernambuco. Serra Talhada, Pernambuco (PE), Brazil. wilson.dutrajr@ufrpe.br.

Marco Aurélio Carneiro de Holanda, Universidade Federal Rural de Pernambuco. Serra Talhada, Pernambuco (PE), Brasil.

0000-0002-9150-4487; Federal Rural University of Pernambuco. Serra Talhada, Pernambuco (PE), Brazil. marco.holanda@ufrpe.br.

Mônica Calixto Ribeiro de Holanda, Universidade Federal Rural de Pernambuco. Serra Talhada, Pernambuco (PE), Brasil.

0000-0003-2197-4886; Universidade Federal Rural de Pernambuco. Serra Talhada, Pernambuco (PE), Brasil. monica.holanda@ufrpe.br.

Maria Agda da Silva Cordeiro, Granja Samuel. Passagem Franca, Maranhão (MA), Brasil.

0009-0007-5062-0020; Samuel Farm. Maranhão. Brasil. agdacordeiro.zoo@gmail.com.

Citas

Aalhus, J. L., Schaefer, A. L., Murray, A. C., & Jones, S. D. M. (1992). The effect of ractopamine on myofiber distribution and morphology and their relation to meat quality in swine. Meat Science, 31, 397-409. DOI: https://doi.org/10.1016/0309-1740(92)90023-W.

Adeola, O., Ball, R. O., & Young, L. G. (1992). Porcine skeletal muscle myofibrilar protein synthesis is stimulated by ractopamine. Journal of Nutrition, 122, 488-495. DOI: https://doi.org/10.1093/jn/122.3.488.

Agostini, P. S., Pacheco, G. D., Silva, C. A., Ywazaki, M. S., Lozano, A. P., Vinokurovas, S. L., Dalto, D. B., Tarsitano, M. A., Silva, R. A. M., & Bridi, A. M. (2008). Níveis de ractopamina para suínos: Efeitos no desempenho e características de carcaça associado ao diâmetro das fibras musculares. In Anais do PorkExpo & IV Fórum Internacional de Suinocultura, Curitiba, PR.

Almeida, E. C. D., Fialho, E. T., Rodrigues, P. B., Zangeronimo, M. G., Lima, J. A. F., & Fontes, D. O. (2010). Ractopamine and lysine levels on performance and carcass characteristics of finishing pigs. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(9), 1961-1968. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982010000900014.

Amaral, N. O., Fialho, E. T., Cantarelli, V. S., Zangeronimo, M. G., Rodrigues, P. B., & Girão, L. V. C. (2009). Ractopamine hydrochloride in formulated rations for barrows or gilts from 94 to 130 kg. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(8), 1494- 1501. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982009000800013.

Bark, L. J., Stahly, T. S., Cromwell, G. L., & Miyat, J. (1992). Influence of genetic capacity for lean tissue growth on rate and efficiency of tissue accretion in pigs fed ractopamine. Journal of Animal Science, 70(11), 3391-3400. DOI: https://doi.org/10.2527/1992.70113391x.

Bridi, A. M., Oliveira, A. R., Fonseca, N. A. N., Shimokomaki, M., Coutinho, L. L., & Silva, C. A. (2006). Efeito do genótipo halotano, da ractopamina e do sexo do animal na qualidade da carne suína. Revista Brasileira de Zootecnia, 35(5), 2027-2033. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982006000700021.

Cantarelli, V. S. (2007). Ractopamina em rações para suínos em terminação com alimentação à vontade ou restrita (Tese de Doutorado). Universidade Federal de Lavras, Lavras, Brasil.

Cantarelli, V. S., Fialho, E. T., Almeida, E. C., Zangeronimo, M. G., Amaral, N. O., & Lima, J. A. F. (2009). Características da carcaça e viabilidade econômica do uso de cloridrato de ractopamina para suínos em terminação com alimentos à vontade ou restrita. Ciência Rural, 39(3), 844-851. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782009000300032.

Carr, S. N., Rincker, P. J., Killefer, J., Baker, D. H., Ellis, M., & Mckeith, F. K. (2005). Effects of 21iferente cereal grains and ractopamine hydrochloride on performance, carcass characteristics, and fat quality in latefinishing pigs. Journal of Animal Science, 83, 223-230. DOI: https://doi.org/10.2527/2005.831223x.

CODEX ALIMENTARIUS. Guidelines on performance criteria and validation of methods for detection, identification and quantification of specific DNA sequences and specific proteins in foods. Codex Alimentarius Comission. CAC/GL 71-2010 2010.

Coelho, O. A. M. (2016). Ractopamina em carne suína: validação de método por ensaio de imunoadsorção enzimática e estudo de ocorrência (Dissertação de Mestrado). Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, Brasil.

Costa, L. N., Lo Fiego, D. P., Dall’olio, D., Davoli, R., & Russo, V. (2002). Combined effects os pre-slaughter treatments and lairage time on carcass and meat quality in pigs of diferente halothane gentype. Meat Science, 61, 41-47. DOI: https://doi.org/10.1016/s0309-1740(01)00160-7.

EC. Council Directive 96/23/EC of 29 April 1996 on measures to monitor certain substances and residues thereof in live animals and animal products and repealing Directives 85/358/EEC and 86/469/EEC and Decisions 89/187/EEC and 91/664/EEC. Official Journal of the European Union, v. 125, p. 10-32, 1996. Disponível em: < http://eur-lex.europa.eu/legalcontent/PT/TXT/HTML/?uri=CELEX:31996L0023&from=EN >. Acesso em: 20 jul. 2024.

Eisemann, J. H., Huntington, G. B., & Ferrell, C. L. (1988). Effects on dietary clenbuterol on metabolism of the hindquarters in steers. Journal of Animal Science, 66, 342-353. DOI: https://doi.org/10.2527/jas1988.662342x.

Ferreira, M. S. S., Sousa, R. V., Silva, V. O., Zangerônimo, M. G., & Amaral, N. O. (2011). Cloridrato de ractopamina em dietas para suínos em terminação. Acta Scientiarum Animal Sciences, 33(1), 25-32. DOI: https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v33i1.9281.

Food and Drug Administration-FDA. (1995). Freedom of Information Summary. Disponível em: <http://www.fda.gov/downloads/animalveterinary/developmentapprovalprocess/environme ntalassessments/ucm072246.pdf>. Acesso em: 16 mar. 2024.

Food and Drug Administration-FDA. (2006). Freedom of Information Summary. Disponível em: < http://www.fda.gov/downloads/AnimalVeterinary/Products/.../ucm115647.pdf>. Acesso em: 20 mar. 2024.

Haese, D., & Bunzen, D. (2005). Ractopamina. Revista Eletrônica Nutritime, 2(2), 176-18.

JECFA. Ractopamine (Addendum) (JECFA 53, 2004). Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives 2004.

Kutzler, L. W., Holmer, S. F., Boler, D. D., Carr, S. N., Ritter, M. J., Parques, C. W., Mckeith, F. K., & Killefer, J. (2011). Comparison of varying doses and durations of ractopamine hydrochloride on late-finishing pig carcass characteristics and meat quality. Journal of animal science, 89(7), 2176-2188. DOI: https://doi.org/10.2527/jas.2010-3601.

Leal, R. S., Mattos, B. O., Cantarelli, V. S., Carvalho, G. C., Pimenta, M. E. S. G., & Pimenta, C. J. (2015). Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 16(3), 582-59. DOI: https://doi.org/10.1590/S1519-99402015000300010.

Liu, C.Y., & Mills, S. E. (1988). Decreased insulin binding to porcine adipocytes in vitro by betaadrenergic agonists. Journal of Animal Science, 68, 1603-1608. DOI: https://doi.org/10.2527/1990.6861603x.

Main, R. G., Dritz, S. S., Tokach, M. D., Goodband, R. D., Nelssen, J. L., & DeRouchey, J. M. (2009). Effects of ractopamine HCl dose and treatment period on pig performance in a commercial finishing facility. Journal of Swine Health and Production, 17(3), 134-139. DOI: http://dx.doi.org/10.4148/2378-5977.7064.

Marinho, P. C., Fontes, D. O., Silva, F. C. O., Silva, M. A., Pereira, F. A., & Arouca, C. L. C. (2007). Efeito dos níveis de lisina digestível e da ractopamina sobre o desempenho e as características de carcaça de suínos machos castrados em terminação. Revista Brasileira de Zootecnia, 36, 1791-1798. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982007000800012.

Martins, D. S., Soares, M. A., & Steffens, J. (2015). Qualidade da carcaça e rendimento de cortes suínos com o uso de ractopamina. Ciência Rural, 45(8), 1503-1508. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20140625.

Mersmann, H. J. (1998). Overview of the effects of β-adrenergic receptor agonists on animal growth including mechanisms of action. Journal Animal Science, 76, 160–172. DOI: https://doi.org/10.2527/1998.761160x.

Mimbs, K. J., Pringle, T. D., Azain, M. J., Meers, S. A., & Armstrong, T. A. (2005). Effects of ractopamine on performance and composition of pigs phenotypically sorted into fat and lean groups. Journal of Animal Science, 83, 1361-1369. DOI: https://doi.org/10.2527/2005.8361361x.

Miyada, V. S. (1996). Fatores que influenciam as exigências nutricionais dos suínos. In Anais do Simpósio Internacional sobre Exigências de Aves e Suínos, Viçosa, MG.

Moloney, A. P., & Allen, P. (1992). (Re) partitioning effects of ß-adrenergic agonists in meat. In Kuiper, H. A., & Hoogenboom, L. A. P. (Eds). In Vitro Toxicological Studies and Real Time Analysis of Residues in Food (pp. 89-101). Thessaloniki, Wageningen.

Moloney, A. P., & Beermann, D. H. (1996). Mechanisms by wich ß-adrenergic agonists alter growth and boby composition in ruminants. In G. Enne, H. A. Kuiper, A . Valentini (Eds). Residues of veterinary drugs and mycotoxins in animal products (pp. 124-136). Wageningen, Wageningen Pers.

Moody, D. E., Hancor, D. L., & Anderson, D. B. (2000). Phenethanolamine repartintioning agentes. In J. P. F. D’Mello (Ed), Farm animal metabolismo and nutrition (p. 66-95). United Kingdom, CABI Publishing.

Niño, A. M. M. et al. The challenges of ractopamine use in meat production for export to European Union and Russia. Food Control, p. 1-4, 2015. ISSN 0956-7135. Disponível em: <http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713515302371 >. Acesso em: 20 jul. 2024.

Oliveira, B. F., Kiefer, C., Santos, T. M. B., Garcia, E. R. M., Marçal, D. A., Abreu, R. C., & Rodrigues, G. P. (2013). Lenght of ractopamine supplementation in diets for finishing barrows. Ciência Rural, 43(2), 355-360. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782013000200027.

Palermo, J., Neto. (2002). Agonistas de receptores β2-Adrenérgicos e Produção animal. In H. S. Spinosa, S. L. Gorniak, & M. M. Bernardi (Eds). Farmacologia aplicada à medicina veterinária (pp. 545-557). Rio de Janeiro, RJ: Guanabara Koogan.

Pereira, F. A. (2006). Efeitos da ractopamina, dos níveis de lisina digestível e dos métodos de formulação da dieta sobre o desempenho e características de carcaça de leitoas em terminação (Dissertação de Mestrado). Universidade Federal de Lavras, Lavras, Brasil.

Ramos, F., & Silveira, M. I. N. (1997). Agonistas ß2-adrenérgicos como promotores do crescimento animal. Revista de Farmácia e Bioquímica, 33, 13-21.

Roe, J. A., Harber. J. M. M., & Buttery, P. J. (1989). Protein metabolism in ovine muscle cultures derived from satellite cells: effects of selected peptide hormones and growth factors. Journal of Endrocrinology, 122, 565.

Rutz, F., & Xavier, E. G. (1998). Agentes repartidores de energia para aves e suínos. In Anais da Reunião Anual da Sociedade Brasieira de Zootecnia, Botucatu, SP.

Schinckel, A. P., Richert, B. T., Herr, C. T., Einstein, M. E., & Kendall, D. C. (2001). Efeito da ractopamina sobre o crescimento, a composição da carcaça e a qualidade dos suínos. In Anais da Conferência Internacional Virtual sobre Qualidade de Carne Suína, Concórdia, SC.

See, M. T., Armstrong, T. A., & Weldon, W. C. (2004). Effect of a ractopamine feeding program on growth performance and carcass composition in finishing pigs. Journal of Animal Science, 82, 2474-2480. DOI: https://doi.org/10.2527/2004.8282474x.

Silva, E. A., Kiefer, C., Moura, M. S., Bünzen, S., Santos, A. P., Silva, C. M., & Nantes, C. L. (2011). Duration of ractopamine supplementation in diets for finishing gilts maintained under high temperature environment. Ciência Rural, 41(2), 337-342. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782011005000001.

Silva, R. A. M., Pacheco, G. D., Agostini, P. S., Vinokurovas, S. L., Oliveira, E. R., Gaviolo, D. F., Lozano, A. P., Bridi, A. M., & Silva, C. A. (2013). Desempenho, qualidade de carcaça e carne de suínos alimentados com dietas contend antioxidants e ractopamina. Semina: Ciências Agrárias, 34(6), 3971-3982. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6Supl2p3971.

Stoller, G. M., Zerby, H. N., Moeller, S. J., Baas, T. J., Johnson, C., & Watkins, L. E. (2003). The effect of feeding ractopamine (Paylean) on muscle quality and sensory characteristics in three diverse genetic lines of swine. Journal of Animal Science, 81(6), 1508-1516. DOI: https://doi.org/10.2527/2003.8161508x.

Williams, P. E. V. (1989). Brève revue et nouvelles donnés sur les effects du traitement des animaux d’élevage par des Bêta-agonistes. Bulletin-GTV, 3, 33-42.

Zagury, F. T. R. (2002). Efeito da ractopamina na ração sobre o crescimento, composição da carcaça e qualidade de carne de suínos (Tese de Doutorado). Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, Brasil.

Publicado

2025-06-28

Cómo citar

Viera de Carvalho, Y. C., Vieira de Lima, A., Moreira Dutra Júnior, W., Carneiro de Holanda, M. A., Calixto Ribeiro de Holanda, M., & da Silva Cordeiro, M. A. (2025). Effects of ractopamine inclusion on pig performance and carcass yield. Diversitas Journal, 10(2). https://doi.org/10.48017/dj.v10i2.2993