Qualidade pós-colheita de frutos do umbuzeiro (Spondias tuberosa Arruda) armazenados sob atmosfera modificada

Authors

  • Tiego Pereira Alves Universidade Estadual de Alagoas
  • Renilmary Alencar Correia da Silva Universidade Estadual de Alagoas
  • Neilson Silva Santos Universidade Estadual de Alagoas
  • José Crisólogo de Sales Silva Universidade Estadual de Alagoas
  • Filipe Augusto Leal Dantas Universidade Federal de Alagoas

DOI:

https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v5i3-1193

Abstract

Umbu is native to the Brazilian semiarid region. It participates as a food base and for the rural populations of the Northeast region, its Umbu exploitation is done in an extractive manner, constituting an important source of complementary income and of family labor for the communities of the Brazilian Semiarid. Based on the problems arising from rapid ripening and high losses, the objective was to evaluate the postharvest quality of umbuzeiro fruits stored under modified atmosphere and natural environment at different temperatures. A completely randomized design was used, with 6 treatments (use or not of the PVC film and four different temperatures), with 5 repetitions and 4 analysis periods. The statistical analysis of the results was performed using the SISVAR program. It was concluded that PVC packaging proved to be efficient in maintaining the quality of umbu fruits, preserving the mass of stored fruits for a longer time, this effect is intensified when the fruits are stored at temperatures of -5ºC and 12ºC.

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Author Biographies

Tiego Pereira Alves , Universidade Estadual de Alagoas

Zootecnista graduado pela Universidade Estadual de Alagoas

Renilmary Alencar Correia da Silva , Universidade Estadual de Alagoas

Zootecnista graduada pela Universidade Estadual de Alagoas

Neilson Silva Santos, Universidade Estadual de Alagoas

Técnico em Agropecuária formado pelo Instituto Federal de Alagoas, Graduando em Zootecnia pela Universidade Estadual de Alagoas. Tem experiência nas áreas de Avicultura, extensão rural, Forragicultura, microbiologia do solo e fertilidade do solo.

José Crisólogo de Sales Silva, Universidade Estadual de Alagoas

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Alagoas (1987), mestrado em Master Science Agrariarum - Georg August Universität Göttingen, Alemanha (1999) doutorado em Ciências, Instituto de Química e Biotecnologia pela Universidade Federal de Alagoas (2011), Pós-doutorado pelo Centro de Energia Nuclear na Agricultura - CENA/USP (2016). Atualmente é professor Titular da Universidade Estadual de Alagoas, Editor-Chefe da revista científica Diversitas Journal, Líder do grupo de pesquisa Caatinga Uneal/CNPq. Pesquisador-colaborador do European Hub for Essential Oils (EOHUB) Co-funded by the Erasmus + Programme of the European Union. Tem experiência nas áreas de Zootecnia com ênfase em Plantas Forrageiras Nativas do Semiárido ou adaptadas, Tecnologia de Alimentos e planejamento rural. Foi Coordenador do Projeto Horta de Educação Alternativa (Marechal Deodoro 1991-1994); Coordenador do curso de Zootecnia Uneal (2008-2009), Diretor do Campus II, Uneal, Santana do Ipanema (2009-2013); Presidente do Instituto Naturagro (2006-2010); Coordenador do Projeto ENCCULT / Uneal, desde 2010; Foi professor dos cursos de Veterinária do CESMAC (2003-2010), Professor do curso de Agronomia UFAL (2000-2001). Tem livros publicados nas áreas de zootecnia, bibliografias.

Filipe Augusto Leal Dantas, Universidade Federal de Alagoas

Graduando em Zootecnia pela Universidade Federal de Alagoas.

Published

2020-07-05

How to Cite

Alves , T. P., Silva , R. A. C. da, Santos, N. S., Silva, J. C. de S., & Dantas, F. A. L. (2020). Qualidade pós-colheita de frutos do umbuzeiro (Spondias tuberosa Arruda) armazenados sob atmosfera modificada. Diversitas Journal, 5(3), 1523–1535. https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v5i3-1193

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