Intervalo entre a colheita e ensilagem do milho sobre a ingestão, comportamento ingestivo e características fisiológicas em ovinos

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v6i2-1386

Abstract

ABSTRACT: The Northeastern semiarid region has a large number of small and medium-sized sheep-dependent producers. A practice that minimizes and can guarantee production in climatic conditions in semiarid regions is the ensilage process. In this sense, the objective was to evaluate the consumption, ingestive behavior and physiological characteristic of sheep fed with corn silage (Zea mays) made with increasing periods of ensilage times after harvest. Twenty sheep with an average body weight of 28 kg were used, the experimental diet contained a roughage/concentrate ratio of 70:30, calculated for an average daily gain of 150g / day, four treatments were evaluated (0; 12; 24 and 48h for ensilage after forage cut) and five replicates in a completely randomized design. The dry matter (DM) contents of the diets were 457; 474.7; 458.8 and 461.3 g / kg in the natural matter (MN) for treatments 0; 12; 24 and 48 h, respectively, as well as for neutral detergent fiber (NDF) with 399.8; 430.4; 482.1 and 491.1 g / kg DM. A quadratic effect was observed for the variables of consumption of DM (P = 0.0077) and NDF (P = 0.0015), for water intake an increasing linear effect was observed (P = 0.0048). The data referring to the efficiencies also showed a quadratic effect, as for the ingestive behavioral were not influenced by the treatments (P> 0.05), as well as the physiological characteristic of heart and respiratory rate as for the rectal temperature of the sheep. The effect of ensilage time for making corn silages after cutting the field showed a reduction in the consumption of DM and NDF, but increased the intake of drinking water, with the operation of ensilage being recommended within up to 24 hours. be used to feed SRD sheep.

KEYWORDS: Fermentation, sheep, animal production, Semiarid.

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Author Biography

Cleyton de Almeida Araújo, Universidade Federal do Vale do São Francisco - UNIVASF

Técnico em Agropecuária pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Alagoas - IFAL. Zootecnista pela Universidade Estadual de Alagoas - UNEAL (2018). Mestre em Ciência Animal e Pastagens na área de concentração em Produção de ruminantes pela Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE (2020). Doutorando em Ciência Animal pela Universidade Federal do Vale do São Francisco - UNIVASF (2020) na área de Forragicultura e Nutrição Animal. Membro do Grupo de Pesquisa em Produção de Ruminantes em Regiões Tropicais Semiáridas - RUMIÁRIDAS. Atualmente vem desempenhando trabalhos acadêmicos nas áreas de análises de alimentos para animais, produtos de origem animal (carne e leite) e avaliação de forrageiras do Semiárido e adaptadas, caatinga. Tem experiências nas áreas de extensão rural, análise de alimentos para animais, avaliação físico-química do leite e carne. Atuando principalmente nos seguintes temas: Manejo de animais, bovinocultura de leite, ovinocultura e conservação de forragem.

Published

2021-06-01

How to Cite

Lima, D. O., Araújo, C. de A., Torres, A. M., Santos, A. P. M. dos, Rodrigues, M. T. de A., Silva, J. R. da, … Monteiro, C. C. de F. (2021). Intervalo entre a colheita e ensilagem do milho sobre a ingestão, comportamento ingestivo e características fisiológicas em ovinos. Diversitas Journal, 6(2), 2652–2665. https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v6i2-1386