Caracterização e Monitoramento das aplicações químicas da espécie Spondias purpurea L.
DOI:
https://doi.org/10.48017/dj.v7i4.2320Keywords:
Seriguela, Oxidative stress, Natural productsAbstract
A literature review was carried out between February and April 2022 in the Scielo, PubMed and Google academic databases with the aim of searching for materials that explore activities and chemical applications of the species Spondias purpurea L., a species that has great emergence in the northeast region of Brazil and has antioxidant activity cited in the literature, but studies on other biological activities and applications of the species are still incipient. From the data obtained, it is evident that the antioxidant activity of the species has a greater number of studies, and Brazilian universities are responsible for their development. There is a trend of insertion of the species as an ingredient of functional foods such as flours, yogurts and others, however, the exploitation is still small. The species shows great potential for several areas which are still little explored, requiring the development of more work aimed at other areas of the industry, such as pharmaceuticals and cosmetics, for example.
Metrics
References
Almeida, C. L. B. de. (2013) Chemical and pharmacological study of selected exotic fruits obtained from Santa Catarina and Mato Grosso. [Dissertação Mestrado em Produtos Naturais e Substâncias Bioativas - Universidade do Vale do Itajaí].
Almeida, C. L. F. D. (2018). Avaliação das atividades antioxidante e gastroprotetora dos extratos de Spondias purpurea L.(Anacardiaceae). [Tese apresentada ao Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas, Universidade Federal de Pernambuco].
Bertoldi, M. C., Trindade, J. S. Polifenóis totais e atividade antioxidante de extratos bruto e fenólico de polpa de seriguela (Spondias purpurea). 2018.
Braga, R.C, Monteiro, L. L de L., do Nascimento, K. K. B, Rabelo, F. M, & Lima, A. F (2019). Elaboração e Caracterização de Mousse de Siriguela (Spondias Purpurea) Adicionado de Pólen Apícola. Conexões-Ciência e Tecnologia , 13 (5), 84-89.
Brito, H. R. de. (2010) Caracterização química de óleos essenciais de Spondias mombin L., Spondias purpurea L. e Spondias sp (cajarana do sertão) [Dissertação de Mestrado em Ciências Florestais, Programa de Pós-graduação em Ciências Florestais, Centro de Saúde e Tecnologia Rural, Universidade Federal de Campina Grande].
Comunian, T. A., Thomazini, M., Alves, A. J. G., de Matos Junior, F. E., de Carvalho Balieiro, J. C., & Favaro-Trindade, C. S. (2013). Microencapsulation of ascorbic acid by complex coacervation: Protection and controlled release. Food Research International, 52(1), 373-379.
Costa, R. R. D. (2021). Caracterização físico-química de revestimento comestível de pectina do maracujá com adição de nanopartículas de zinco na shelf life da seriguela (Spondias purpúrea L.). [Trabalho de Conclusão de Curso, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia Goiano].
de Castro, D. S., Nunes, J. S., da Silva, F. B., de Oliveira, T. K. B., & de Melo Silva, L. M. (2014). Desenvolvimento e avaliação físico-química de néctar misto de abacaxi, Ananas comosus, e Seriguela, Spondias purpurea. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 9(1), 2.
do Nascimento, I. S., de Oliveira, L. F. P., Freire, T. R., de Albuquerque, A. C. M., da Silva, W. A., Silvério, M. L., ... & Correia, J. M. (2020). Elaboração de iogurtes saborizados com frutas e cereais típicos da região Nordeste do Brasil. Brazilian Journal of Development, 6(12), 96978-96990.
Dutra, R. L. T. (2017). Avaliação da bioacessibilidade in vitro de compostos fenólicos em mangaba (hancornia speciosa), seriguela (spondias purpurea) e umbu-cajá (spondias spp.). [Dissertação de Doutorado – Universidade Federal da Paraíba].
Figueiredo, V. M. A. (2018) Potencial Funcional De Frutos Da Cirigueleira De Plantio Comercial Do Sertão Paraibano Durante A Maturação. [Trabalho De Conclusão De Curso Em Agronomia, Universidade Federal Da Paraíba].
Júnior, J. S. L., Bezerra, J. E., Lederman, I. E., & de Moura, R. J. (2010). Produção e características físico-químicas de clones de cirigueleira na Zona da Mata Norte de Pernambuco. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 5(1), 43-48.
Nascimento, M. R. F., Souza, V. F. DE, Oliveira, K. C. C. DE, Ascheri, J. L. R., Marinho, A. F., Capacidade Antioxidante De Farinha De Caroço De Seriguela (Spondias Purpúrea L.).In: NUTRIÇÃO em Foco: Uma abordagem holística. 3. ed. Editora Conhecimento Livre, 2020. Cap. 41.
Nascimento, M. R. F. (2014) Caracterização e aproveitamento das farinhas dos caroços de abacate (Persea gratíssima Gaertner f.), jaca (Artocarpus heterophyllus L.) e seriguela (Spondias purpúrea L.) para elaboração de biscoitos tipo cookies. [Tese de Doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos - Instituto de Tecnologia, Departamento de Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro].
Ramos, K. R. de L. P. (2013) Avaliação da atividade antidiarreica de Spondias porpurea L. (Anacardiaceae) em modelos animais. [Dissertação de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas – PPGCF, Universidade Estadual da Paraíba].
Ramos, R. D. S., de Rezende, L. C., Lima, M. D., Santos, C. T., & Andrade, S. F. FENÓLICOS TOTAIS E ATIVIDADE ANTIOXIDANTE DAS SEMENTES DE SIRIGUELA (Spondias purpurea L.). 71ª Reunião Anual da SBPC - UFMS - Campo Grande / MS. 2019.
Rezende, L. C. D. (2010). Avaliação da atividade antioxidante e composição química de seis frutas tropicais consumidas na [Bahia. Tese de Doutorado apresentada ao Programa de Pós-Graduação em Química, Universidade Federal da Bahia].
Ribeiro, L. de O, Thomaz, G. F. C., Brito, M. O. de., Figueiredo, N. G. de, Jung, E. P., & Kunigami, C. N. (2020). As cascas de Siriguela fornecem extrato rico em compostos antioxidantes por extração sólido-líquido. Journal of Food Processing and Preservation , 44 (9), e14719.
Rodrigues, F. A. M. (2018) Filmes e revestimentos ativos à base de amido e bioativos de Spondia purpurea para aplicação em manga minimamente processada. [Dissertação de Mestrado em Química - Universidade Federal do Ceará].
Silva, G. M. D. (2015). Estudo etnobotânico de plantas medicinais numa comunidade rural de Vitória da Conquista (Bahia), análise fitoquímica e efeito antifúngico do extrato etanólico das folhas de Spondias purpurea L. [Tese de Mestrado apresentada à Rede Nordeste de Biotecnologia, Universidade Estadual de Santa Cruz].
Silva, M. C. C. D. (2018). Caracterização in vitro do potencial antioxidante de extrato obtido a partir da seriguela [Trabalho de Conclusão de Curso, Universidade Federal de Campina Grande].
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Ana Paula Bezerra da Silva, Mário Diniz Agra
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The Diversitas Journal expresses that the articles are the sole responsibility of the Authors, who are familiar with Brazilian and international legislation.
Articles are peer-reviewed and care should be taken to warn of the possible incidence of plagiarism. However, plagiarism is an indisputable action by the authors.
The violation of copyright is a crime, provided for in article 184 of the Brazilian Penal Code: “Art. 184 Violating copyright and related rights: Penalty - detention, from 3 (three) months to 1 (one) year, or fine. § 1 If the violation consists of total or partial reproduction, for the purpose of direct or indirect profit, by any means or process, of intellectual work, interpretation, performance or phonogram, without the express authorization of the author, the performer, the producer , as the case may be, or whoever represents them: Penalty - imprisonment, from 2 (two) to 4 (four) years, and a fine. ”