Productive dynamics of Sugarcane (Saccharum officinarum l.) in the Brejo Paraibano Microregion, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.48017/dj.v9i2.3002Keywords:
Sugarcane Agriculture, Agricultural Management, Economic SustainabilityAbstract
The academic article analyzed the productive dynamics of sugarcane in the Brejo Paraibano Microregion from 2017 to 2022. The objective was to understand the factors influencing the performance of this agricultural culture, emphasizing the importance of efficient management of cultural practices and fertilization for the quality of sugarcane fields. The study methodologically involved data analysis and systematic review of specialized literature. The results indicated variations in planted area, quantity produced, and productivity, influenced by climatic conditions and agricultural practices. In summary, it was possible to conclude that sugarcane agricultural production is a complex and dynamic activity, with strategies and innovations linked to sustainability present in this context, aiming at the economic and social development of the Brejo Paraibano region. Sugarcane activity is a complex and dynamic activity in agricultural production, and it is possible to highlight the importance of an integrated and holistic approach to understanding and improving the sector's performance in the specific context of the Brejo Paraibano region.
Keywords: Sugarcane Agriculture, Agricultural Management, Economic Sustainability.
Metrics
References
AJALA, E. O. et al. (2021). Sugarcane bagasse: a biomass sufficiently applied for improving global energy, environment and economic sustainability. Bioresources and Bioprocessing, v.8, n.1, p. 1-25.
AQUINO, G. S. et al. (2018). Development of pre-sprouted seedlings (PSS) of sugarcane under different amounts of filter cake and application modes. Semina: Ciências Agrárias, v.39, n.5, p. 1899.
BLANCO, M. et al. (2017). Climate change impacts on EU agriculture: A regionalized perspective taking into account market-driven adjustments. Agricultural Systems, v.156, p. 52-66.
CARDOSO, N. P.; SENTELHAS, P. C. (2013). Efeitos climáticos na maturação da cana-de-açúcar sob a influência das cultivares e da idade da cultura. Scientia Agricola, v.70, n.6.
CESAR, M. A. A. et al. (1987). Capacidade de fosfatos naturais e artificiais em elevar o teor de fósforo no caldo de cana-de-açúcar (cana-planta), visando o processo industrial. STAB: Açúcar, Álcool e Subprodutos, v.6, p.32-38.
COUTINHO, J. S. et al. (2016). Barreiras na produção de cana-de-açúcar no estado da Paraíba (PB). Exacta, v. 14, n. 2, p. 319-336.
COSTA, D. B. et al. (2019). Qualidade tecnológica da cana planta e cana soca cultivadas sob adubação fosfatada em solos de diferentes texturas. Revista GEAMA, v.5, n.3, p. 40-46.
CONAB – (2022). COMPANHIA NACIONAL DE ABASTCIMENTO. Acompanhamento da safra brasileira de cana-de-açúcar, Brasília, DF, v.9, n.2.
CONAB – (2023). COMPANHIA NACIONAL DE ABASTCIMENTO. Produção de cana-de-açúcar cresce 10,9%, estimada em 677,6 milhões de toneladas na safra 2023/24, Brasília, DF. Disponível em: < https://www.conab.gov.br/ultimas-noticias/5295-producao-de-cana-de-acucar-cresce-10-9-estimada-em-677-6-milhoes-de-toneladas-na-safra-2023-24>. Acessado em: 30/04/2024.
CURSI, D. E. et al. (2022). History and current status of sugarcane breeding, germplasm development and molecular genetics in Brazil. Sugar Tech, v.24, p.112–133.
CHERUBIN, M. R. et al. (2021). Land use and management effects on sustainable sugarcane-derived bioenergy. Land, v.10, n.1, p. 72.
DESCHÊNES, O.; GREENSTONE, M. (2007). The economic impacts of climate change: evidence from agricultural output and random fluctuations in weather. The American Economic Review, v.97, n.1, p. 354-385.
DIAS, M. S. et al. (2021). Dinâmica produtiva da cultura da cana-de-açúcar em um município da zona da mata alagoana. Scientific Electronic Archives, v.14, n.5, p. 22-28.
DOTANIYA, M. L. et al. (2016). Use of sugarcane industrial by-products for improving sugarcane productivity and soil health. International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture, v.5, n.3, p.185-194.
DUTRA, M. G.; TANNÚS, S. P. (2019). Competitividade das exportações de açúcar em países selecionados de 2000 a 2017. Revista Competitividade e Sustentabilidade, v. 6, n. 2.
FIGUEIREDO, I. C. et al. (2008). A qualidade da cana-de-açúcar como matéria-prima para produção de álcool. Edição especial. Nucleus, p. 82-92.
FIGUEIREDO, H. C. N. et al. (2022). Obtaining and characterizing biodegradable composites from agroenergetic residues. Revista Acta Ambiental Catarinense, v.19, n.1, p. 01-13.
GONDIM, A. W. A. (1999). Geoeconomia e Agricultura do Brejo Paraibano: análise e avaliação. João Pessoa, PB: Editora Universitária, 206p.
GOMI, K.; SHIMADA, K.; MATSUOKA, Y. (2010). A low-carbon scenario creation method for a local-scale economy and its application in Kyoto city. Energy Policy, v.38, n.9, p. 4783– 4796.
GRAVINA, O. S. et al. (2021). Physical Attributes of Ferralsol in Fertigated Sugarcane Production Environments for Bioethanol in the Midwest of Brazil. Agronomy, v.11, n.8, p. 1641.
IDEME – (2013). Instituto de Desenvolvimento Municipal e Estadual. Anuário Estatístico da Paraíba – 2012. João Pessoa – PB: IDEME.
JAMES, G. (2004). Sugarcane. 2 ed. London: Blackwell Publishing Ltd.
LIMA, S. F. (2010). Impactos territoriais da criação de assentamentos rurais: o caso dos PAs Timbó e Mata Verde - Espírito Santo/RN. 2010. 157 f. Dissertação (Mestrado em Geografia) - Universidade Federal da Paraíba, João Pessoa.
MORAES, M. A. F. D. et al. (2015). Socio Economic impacts of Brazilian sugarcane industry. Environment Development, v.16, p. 31-43.
MapChart, (2024). Disponível em: < Create your own Custom Map | MapChart>. Acesso em: 26/03/2024.
MOREIRA, E. (1989). Mesorregiões e Microrregiões da Paraíba: Delimitação e Caracterização. João Pessoa: GAPLAN.
NELSON, G. C. et al. (2014). Climate change effects on agriculture: Economic responses to biophysical shocks. PNAS, v.111, n.9, p. 3274-3279.
PARIDA, S. et al. (2020). Varietal Susceptibility and Major Diseases of Sugarcane (Saccharum officinarum L.) in Seven Villages of Bhubaneswar, Odisha. International Journal of Natural Sciences, v.10, n.1, p. 8-12.
PESSOA, G. G. F. A. et al. (2021). Dinâmica temporal da produção de cana-de-açúcar em um município do Brejo Paraibano, Brasil (1995–2019). Scientific Electronic Archives, v.14, n.11, p.18-24.
PEREIRA, D. N.; F. A. (2021). CAVICHIOLI. A IMPORTÂNCIA DA QUALIDADE NO PROCESSO DO PLANTIO DA CULTURA DA CANA-DE-AÇUCAR. Interface Tecnológica, v. 18 n. 2.
PIPITPUKDEE, S. et al. (2020). Climate change impacts on sugarcane production in Thailand. Atmosphere, v.11, n.4, p. 408.
SATOLO, L. F.; BACCHI, M. R. P. (2013). Impacts of the Recent Expansion of the Sugarcane Sector on Municipal per Capita Income in São Paulo State. ISRN Economics, v.2013, p. 1- 14.
SILVA, A. F. M. S. et al. (2019). A importância das cadeias de cana-de-açúcar: uma análise insumo-produto. Revista Economia Ensaios, v. 33, n. 2.
SILVA, G. C. (2010). AREPRESENTAÇÃO SÓCIO-ECONÔMICADA CANA DE AÇÚCAR PARA A REGIÃO DA ZONA DA MATA DE PERNAMBUCO. Geoambiente On-line, Goiânia, n. 14.
SOBRINHO, O. P. L. et al. (2019). A CULTURA DA CANA-DE-AÇÚCAR (Saccharum of cinarum) E O MANEJO DA IRRIGAÇÃO. Rev. Agro. Amb., v. 12, n.4.
TASSO JÚNIOR, L. C. et al. (2007). Produtividade e qualidade de cana-de-açúcar cultivada em solo tratado com lodo de esgoto, vinhaça e adubos minerais. Eng. Agríc., Jaboticabal, v.27, n.1, p.276-283.
UDOMPETAIKUL, V. et al. (2021). Development of the partial least-squares model to determine the soluble solids content of sugarcane billets on an elevator conveyor. Measurement, v.167, p. 107898.
WIESBERG, I. L. et al. O. (2021). Bioenergy production from sugarcane bagasse with carbon capture and storage: Surrogate models for techno-economic decisions. Renewable and Sustainable Energy Reviews, v.150, p.e111486.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Djair Alves da Mata, Daniel Alves da Mata, Valdeir de Souza Oliveira
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The Diversitas Journal expresses that the articles are the sole responsibility of the Authors, who are familiar with Brazilian and international legislation.
Articles are peer-reviewed and care should be taken to warn of the possible incidence of plagiarism. However, plagiarism is an indisputable action by the authors.
The violation of copyright is a crime, provided for in article 184 of the Brazilian Penal Code: “Art. 184 Violating copyright and related rights: Penalty - detention, from 3 (three) months to 1 (one) year, or fine. § 1 If the violation consists of total or partial reproduction, for the purpose of direct or indirect profit, by any means or process, of intellectual work, interpretation, performance or phonogram, without the express authorization of the author, the performer, the producer , as the case may be, or whoever represents them: Penalty - imprisonment, from 2 (two) to 4 (four) years, and a fine. ”