The knowledge of university students from Santana do Ipanema about the use of tortoise in the diet
DOI:
https://doi.org/10.48017/dj.v9i1.2946Keywords:
Chelonoidis, culture, eating habits, preservationAbstract
In terms of human adaptive strategies, food adaptations stand out, with animals being one of the main permanent practices. In time, food preferences were transformed into eating habits that were passed down from generation to generation. The use of chelonians of the Chelonoidis species in the human diet is common in the Amazon (Northern Brazil), as well as in the city of Santana do Ipanema, in the State of Alagoas (Northeastern Brazil), where their consumption is associated with cultural practices which are gradually being forgotten. Aiming to raise the knowledge of the university population of Santana do Ipanema about the use of tortoises as a food source, as well as how this information is passed on, the research was carried out among university students through the use of a Google Form. 108 students participated in this research. Regarding knowledge about the dietary use of tortoise, 63% said they were aware of this habit and had acquired this information from grandparents, parents and uncles/aunts(36.76%). Only 8.33% of the participants had already consumed tortoise meat. Regarding the continuation of this eating habit to future generations, 67.60% answered no, with only 19.81% saying it was for the preservation of the species. Of the students who answered yes, 28.57% agreed with this habit for dietary diversification purposes, 37.15% because it is part of the culture and 9.71% cited the preservation of the species. The transmission of cultural knowledge tends to be vertical and consumption habits are low among the interviewed population.
Metrics
References
Ataides, A. G.; Malvasio, A.; Parente, T. G. Percepções sobre o consumo de quelônios no
entorno do Parque Nacional do Araguaia, Tocantins: conhecimentos para conservação. Gaia Scientia, v.4, n.1, p. 7-20, 2010. Disponível em: www.periodicos.ufpb.br. Acesso em: 22 jan. 2020.
Bezerra, M.S., Jacob, M.C.M.,Ferreira, M.A.F.; Vale, D.; Mirabal, I.R.B.;Lyra, C.O. Insegurança alimentar e nutricional no Brasil e sua correlação com indicadores de vulnerabilidade. Ciênc. saúde coletiva, v.25 n.10 Rio de Janeiro Oct. 2020 Epub Sep.28, 2020.
Brasil. Lei Federal Nº 9.605, de 12 de fevereiro de 1998. Dispõe sobre as sanções penais e administrativas derivadas de condutas e atividades lesivas ao meio ambiente, e dá outras providências. Presidencia da República. 1998
Braz, R.D.S.; Pantoja, I.B.S.; Almeida, N.B.; Oliveira, M.F.S.; Santos, M.J.; Neto, A.M.S.; Oliveira, A.C.; Souza, A.M.; Brito, T.P. O consumo e a aceitação de carne de quelônios no município de Marituba – PA – Brasil, In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AQUICULTURA DE ESPÉCIES NATIVAS. Belém: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática (Aquabio) 2013
Brito, T.P.; Lima, E.B.S.; Rosa, J.C.G.S. Avaliação do consumo de quelôneos no município de Castanhal -Pará-Brasil. Revista Ouricuri, Paulo Afonso-BA. v.6, n.1p. 71-103. Jan./abri. 2016
.Cascudo, L. C. Antologia da alimentação no Brasil. São Paulo: global. 1ₐ edição digital, 2014.
Chagas, C.B. As cagadas de Santana. 26 nov. 2017. CLEVRISVALDOBCHAGAS.BLOBSPOT.COM Disponível em: http://clerisvaldobchagas.blogspot.com/2017/11/as-cagadas-de-santana.html. Acesso em: 01 nov. 2022
Daure, I. ; Reveyrand-Coulon, O.. Transmissão cultural entre pais e filhos : uma das chaves do processo de imigração . Psicol. clin. [on-line]. vol.21, n.2, p. 415-429. 2009
Faria, V. A. de; Malvásio, A. Aspectos sobre a caça, comercialização e consumo de quelônios na região do corredor ecológico Araguaia Bananal no estado do Tocantins. Revista Ouricuri, Juazeiro-BA, v.8, n.2. p 080-113 jul./dez. 2018
Figueiredo, R. A. A. de ; Barros, F. B. Sabedorias, cosmologias e estratégias de caçadores numa unidade de conservação na Amazônia. Desenvolvimento e Meio Ambiente, vol 36, p.223-237, abri. 2016a
Figueiredo, R. A. A. de ; Barros, F. B.. Caçar, preparar e comer o ‘bicho do mato’: práticas alimentares entre os quilombolas na Reserva Extrativista Ipaú-Anilzinho (Pará). Bol. Mus. Para. Emílio Goeldi. Ciênc. hum. [online]., vol.11, n.3. 2016b Disponível em:<http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid =S198181222016000300691&lng=en &nrm=iso>. Acesso em: 20 jan. 2023
Guedes, M.C. A presença feminina nos cursos universitários e nas pós-graduações: desconstruindo a ideia da universidade como espaço masculino. Rio de Janeiro, História, Ciência e Saúde. v.15 , Suplemento, jun. 2008. p.117-132, 2008
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística- IBGE . Cidades, 2022. Disponível em: https://cidades.ibge.gov.br/brasil/al/santana-do-ipanema/panorama. Acesso em: 25 jan. 2022.
Jacob, M. C.M. Alimentação e Cultura para a nutrição. [Recurso eletrônico] Recife-PE : NUPEEA, 2021
Laland, K.; Uller, T.; Feldman, M. ; Sterelny, K.; Muller, G.B.; Moczek, A.; Jablonka,E.; Odling-smee, J.; Wrayg. A.; Hoekstra, H.E.; Futuyma, D.J.; Lensky, R. E.; FC Mackay, T. Schülter, D.; Strassmann, I.A. A teoria da evolução precisa ser repensada? Natureza 514 , p.161–164 ,2014.
Lopes, O.F.; Santos, J.C.P. ; Barros,A.H.C. Diagnóstico ambiental de Santana do Ipanema alagoas. Rio de Janeiro: EMBRAPA Solos , 2005
Melo, P.A. Língua e cultura: a intermediação simbólica do signo linguístico em função onomástica na toponímia Alagoana. Rev. Edu. Cul. V. 6 n.1 p.287-301. 2016
Mesoudi, A. Cultural evolution. eLS © , John Wiley & Sons, Ltd. www.els.net, 2018.
Mesoudi, A. Cultural evolution: how Darwinian theory can explain human culture & sinthesize the social sciences. Chicago, University Chicago. 2011.
Mintiz, S.W. Comida e antropologia: uma breve revisão. RBGS. Vol. 16 n. 47. Outubro 2001
Morcatty, T. Q.; J. Valsecchi.. Condutores sociais, biológicos e ambientais da caça e comércio da tartaruga-de-pé-amarelo ameaçada na Amazônia. Ecologia e Sociedade 20(3): 3. 2015. Disponível em: http://dx.doi.org/10.5751/ES-07701- 200303 Acesso em: 25 nov. 2022
Rebelo, G.; Pezzut, J. Percepções sobre o consumo de Quelônios na Amazônia. Sustentabilidade e alternativas ao manejo atual. Ambiente & Sociedade, Ano III, n.6- 7, 2000. Disponível em: https://www.scielo.br/j/asoc/a/D8pLNfFKs3qt7TjQHG4kXZR/?lang=pt. Acesso em: 12 Jul. 2022.
Santoro, F. R.; Nascimento, A. L. B.; Soldati, G. T.; Ferreira Júnior, W. S. Albuquerque, U. P. Evolutionary ethnobiology and cultural evolution: opportunities for research and dialog. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine, v.14, n.1, p.1- 14, 2018.
Soldati, G. T.; Albuquerque, U. P. Ethnobotany in intermedical spaces: the case of the Fulni-ô Indians (Northeastern Brazil). Evidence-based Complemantary and Alternative Medicine, v.12, p.13, 2016.
Soldati, G.T. Transmissão do conhecimento local ou tradicional e o uso dos recursos naturais. In: ALBUQUERQUE, U. P. Introdução a etnobiologia. 2. ed. Recife: NUPEEA, cap. 3, p. 41-66. 2018.
Souza, F.L. Uma revisão sobre padrões de atividade, reprodução e alimentação de cágados brasileiros (Testudines, Chelidae). Phyllomedusa, v.3. n.1, 2004.
Oliveira, M. N.; Costa, E. N.; Vasconcelos, V. S.; Matos, R. P.; Moraes, L. G. L.; Correia, M. J.; Lopes-Filho, I. I.; Silva, M. I. A.; Silva, T. L. Consumo de quelônios no perímetro urbano de Cruzeiro do Sul, Acre, Brasil. Gaia Scientia, v. 13, n. 4, p. 99-108, 2019. Disponível em: www.periodicos.ufpb.br. Acesso em: 14 de jan. 2020.
Oliveira, M. F. S.; Santos, M. J.; Silva Neto, A. M.; Pantoja, I. B. S.; Almeida, N. B.; Braz, R. S.; Oliveira, A. C.; Souza, A. M.; Brito, T. P. Avaliação do consumo de carne e ovos de quelônios no município de Santa Isabel do Pará, PA – Brasil. In: SEMANA DE INTEGRAÇÃO DE CIÊNCIA, ARTE E TECNOLOGIA DO IFPA CAMPUS CASTANHAL 3, 2013. Castanhal. Resumos... Castanhal: IFPA / III SICAT, 2013a.
Oliveira, M. F. S.; Santos, M. J.; Silva Neto, A. M.; Pantoja, I. B. S.; Almeida, N. B.; Braz, R. S.; Oliveira, A. C.; Souza, A. M.; Brito, T. P. Análise do consumo de carne e ovos de quelônios no município de Ananindeua, região metropolitana de Belém, PA- Brasil. In: CONGRESSO DE ENGENHARIA DE PESCA, 17, 2013. Paulo Afonso. Resumos... Paulo Afonso: ABEP / XVIII COMBEP, 2013b.
Oliveira, N. R. F.; Vela, H. A. G. Escolhas alimentares, decisões culturais: a mulher define o que vai pra mesa. Florianópolis: UFSM, 2008.
Pantoja, I. B. S.; Braz, R. S.; Almeida, N. B.; Oliveira, M. F. S; Santos, M. J.; Silvaneto, A. M.; Oliveira, A. C.; Souza, A. M.; Brito, T. P. O consumo e a aceitação de carne de quelônio no município de Marituba – PA – Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AQUICULTURA DE ESPÉCIES NATIVAS, 4, 2013. Belém. Resumos... Belém: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática (Aquabio), 2013.
Salera Júnior, G. S. Avaliação da biologia reprodutiva, predação natural e importância social em quelônios com ocorrência a bacia do Araguaia. 2005. 191 f. Dissertação (Mestrado em Ciências do Ambiente) – Universidade Federal de Palmas. Tocantins. 2005.
Santos, M. J.; Neto, A. M. S.; Brito, T. P. O mercado consumidor de carne de quelônio no município de Marituba, PA- Brasil. In: SIMPÓSIO DE ESTUDOS E PESQUISAS EM CIÊNCIA AMBIENTAL NA AMAZÔNIA, 2, 2013, Belém. Resumos… Belém: Universidade do Estado do Pará, 2013.
Toledo, V.M.; Barrera-Bassols, N. A etnoecologia: uma ciência pós-normal
que estuda as sabedorias tradicionais. Desenvolvimento e Meio Ambiente. n.20. p.13-45. jul./dez. 2009
Trevisan, S. H. Aspectos etnoecológicos da tartaruga-da-Amazônia, Podocnemis expansa (Schweigger, 1812) (Reptilia, Chelonia, Pelomedusidae) na região do médio Xingu, Pará. Trabalho de Iniciação Cientifica – Universidade Federal do Pará, Altamira, 2006.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Lidvânia Silva Abreu, Tacielma da Silva Leite, Ida Vanderlei Tenorio, Ana Paula Maia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The Diversitas Journal expresses that the articles are the sole responsibility of the Authors, who are familiar with Brazilian and international legislation.
Articles are peer-reviewed and care should be taken to warn of the possible incidence of plagiarism. However, plagiarism is an indisputable action by the authors.
The violation of copyright is a crime, provided for in article 184 of the Brazilian Penal Code: “Art. 184 Violating copyright and related rights: Penalty - detention, from 3 (three) months to 1 (one) year, or fine. § 1 If the violation consists of total or partial reproduction, for the purpose of direct or indirect profit, by any means or process, of intellectual work, interpretation, performance or phonogram, without the express authorization of the author, the performer, the producer , as the case may be, or whoever represents them: Penalty - imprisonment, from 2 (two) to 4 (four) years, and a fine. ”