Conservation of cowpea seeds under different storage conditions

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v6i1-1200

Keywords:

germination, physiological quality, Vigna unguiculata

Abstract

The cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.) is traditionally widely consumed by Brazilians, especially in the Northeastern Semiarid, and represents one of the main agricultural holdings in the country, playing a fundamental role also in the demand for labor in cultivation and processing. Studies on the ideal conditions for storing seeds and grains are necessary and essential. Therefore, the present study aimed to evaluate the physiological quality of Vigna unguiculata CV BRS Aracê seeds stored under two conditions of conservation for nine months. The seeds were divided into two lots, according to the degree of humidity (12% - lot 1, 13.5% - lot 2). The seeds were stored in zinc silos stored in a refrigerated and laboratory environment, for a period of 0 (control), 3, 6 and 9 months. The germination tests took place in the laboratory and in a greenhouse. The variables analyzed were: determination of water content (%), percentage of germination and percentage of emergence. The experimental design used was completely randomized, with sixteen treatments and four replications, with 25 seeds each, consisting of a factorial arrangement of 2 × 2 × 4 (conservation condition × water content × storage period). The seeds of cowpea stored in a laboratory environment showed greater fluctuation in water content during storage compared to seeds stored in a refrigerated environment. Storage under refrigeration for nine months maintained the physiological quality of the seeds. Seeds stored with 12% water content have a higher emergence percentage than those stored with 13.5%, after nine months of storage.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Damiana Justino Araújo, Universidade Federal da Paraíba (UFPB)

0000-0003-4877-573X. Licenciada em Ciências Agrárias pela Universidade Federal da Paraíba (UFPB),Campus III, Bananeiras, PB, Brasil. E-mail: damianaaraujo18@gmail.com

Gilvaneide Alves de Azeredo, Universidade Federal da Paraíba (UFPB)

0000-0001-7823-8260; Docente vinculada ao Departamento de Agricultura, Centro de Ciências Humanas, Sociais e Agrárias(CCHSA), Universidade Federal da Paraíba(UFPB), Campus III, Bananeiras, PB, Brasil. E-mail: azeredogil@yahoo.com.br

 

Luciano Raposo Guedes, Universidade Federal da Paraíba (UFPB)

0000-0003-0149-8237. Discente do Programa de Pós-Graduação em Ciências Agrárias (Agroecologia), Centro de Ciências Humanas, Sociais e Agrárias(CCHSA), Universidade Federal da Paraíba(UFPB), Campus III, Bananeiras, PB, Brasil. E-mail: raposagro@bol.com.br

João Henrique Constantino Sales Silva, Universidade Federal da Paraíba (UFPB)

0000-0001-6218-5096. Discente do Programa de Pós-Graduação em Ciências Agrárias (Agroecologia), Centro de Ciências Humanas, Sociais e Agrárias(CCHSA), Universidade Federal da Paraíba(UFPB), Campus III, Bananeiras, PB, Brasil. E-mail: joaohenriqueconst@gmail.com

Vitor Araujo Targino, Universidade Federal da Paraíba (UFPB)

0000-0002-1245-5307; Discente do Curso de Licenciatura em Ciências Agrárias, Centro de Ciências Humanas, Sociais e Agrárias(CCHSA), Universidade Federal da Paraíba(UFPB), Campus III, Bananeiras, PB, Brasil. E-mail: vitoraraujo2204@gmail.com

References

AESA. Agência Executiva de Gestão das Águas. Governo do Estado da Paraíba. Disponível em: <http://www.aesa.pb.gov.br/aesa-website/>Acesso: 20 de Abr. de 2020.

ANDRADE, F. N. Avaliação e seleção de linhagens de tegumento e cotilédone verdes para o mercado de feijão-caupi verde. 2010. 109f. Dissertação(Mestrado em Agronomia) Universidade Federaldo Piauí, Teresina, 2010.

ANDRADE JÚNIOR, A. S. de. et al. Cultivo do feijão-caupi (Vigna unguiculata(L.) Walp). Embrapa Meio-Norte, Teresina, 2002. 108 p. 2002.

BRACKMANN, A. NEUWALD, D. A.; RIBEIRO, N. D.; FREITAS, S. T.; Conservação de três genótipos de feijão (Phaseolus vulgarisL.) do grupo carioca em armazenamento refrigerado e em atmosfera controlada. Ciência Rural, v.32, n.6, 2002.

BRAGANTINI, C. Alguns aspectos do armazenamento de sementes e grãos de feijão. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão –(Documentos 187), 2005. 28 p.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento.Secretaria de Defesa Agropecuária. Brasília: MAPA/ACS,2009. 395p.

CARDOSO, R.B.; BINOTTI, F. F. da S.; CARDOSO, E. D. Potencial fisiológico de sementes de crambe em função de embalagens e armazenamento. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 42, n. 3, p. 272-278, 2012.

COELHO, S. R. M.; CIELO, M. A.; TÉO, C. R. P. A.; Pós-colheita de feijão comum (Phaseolus vulgarisL.): Efeito do armazenamento nas propriedades físico-químicas. Revista Varia Scientia, v. 06, n. 11, p. 43-49, 2006.

COELHO, S. R. M.; PRUDENCIO, S. H.; NÓBREGA, L. H. P.; LEITE, C. F. R.; Alterações no tempo de cozimento e textura dos grãos de feijão comum durante o armazenamento. Ciência Agrotecnologia, v. 33, n. 2, p. 539-544, mar./abr., 2009.

DEMITO, A. Qualidade de sementes de soja resfriadas artificialmente. 2006. 85 f. Dissertação de mestrado em Engenharia Agrícola. Universidade Estadual do Oeste do Paraná -UNIOSTE. Cascavel, 2006.

FACCION, C. E. Qualidade de sementes de feijão durante o beneficiamento e armazenamento. 2011. Dissertação –(Mestrado em Agronomia). Universidade Federal de Lavras, Lavras,MG,2011.

FRANCISCO, P.R.M.; MEDEIROS, R.M.; SANTOS, D. Balanço Hídrico Climatológico para a Capacidade de Campo de 100 mm –Estado da Paraíba. Campina Grande: EDUFCG, 257p. 2018.

FRANÇA NETO, J. de B.; KRZYZANOWSKI, F. C.; HENNING, A. A.; PÁDUA, G. P. de. Tecnologia da produção de semente de soja de alta qualidade. Informativo ABRATES, v. 20, n.3, p. 26-32, 2010.

FREIRE FILHO, F. R. Feijão-caupi no Brasil: produção, melhoramento genético, avanços e desafios. Embrapa Meio-Norte, 2011. 84 p.

LOPES,N.F, LIMA;M.G.S. Fisiologia da produção. Viçosa-MG: Editora UFV, 492 p.,2015.

MALHEIRO, M. G.;MORGADO, L. B.; KIILL, L. H. P. Ecologia da polinização do feijão-caupi (Vigna ungulculata (L.) Walp.) em área de sequeiro no município de Petrolina-PE. Anais... 59° Congresso de Botânica, 2008.

MARSARO JÚNIOR, A. L. Insetos-praga e seus inimigos naturais na cultura do feijão-caupi no Estado de Roraima. In: Workshop sobre a cultura do feijão-caupi em Roraima, 1., 2007, Boa Vista. Anais...Boa Vista: UFRR, Embrapa, 2007. CD-ROM.

OLIVEIRA, M. Temperatura de secagem e condições de armazenamento sobre propriedades da soja para consumo e produção de biodiesel. 2008. 140f. Dissertação(Mestrado em Ciência e Tecnologia Agroindustrial). Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel. Universidade Federal de Pelotas, Pelotas –RS, 2008.

OLIVEIRA NETO, M. C.; REIS, R. C.; DEVILLA, I. A. Propriedades físicas de sementes de feijão (Phaseolus vulgarisL.) Variedade “Emgopa 201 -ouro”. Revista Agrotecnologia, v.1, n.1, 2010.

OLIVEIRA, V. R.; RIBEIRO, N. D.; MAZIERO, S. M.; FILHO, A. C.; JOST, E. Qualidade para o cozimento e composição nutricional de genótipos de feijão com e sem armazenamento sob refrigeração. Ciência Rural, v.41, n.5, p.746-752, 2011.

RESENDE, O.; CORRÊA, P. C.; FARONI, L. R. A.; CECON, P. R. Avaliação da qualidade tecnológica do feijão durante o armazenamento. Ciência Agrotecnologia, v. 32, n. 2, p. 517-524, mar./abr., 2008.

RIBEIRO, N. D.; RODRIGUES, J. de A.; FILHO, A. C.; POERSH, N. L.; TRENTIN, M.; ROSA, S. S. Efeito de períodos de semeadura e das condições de armazenamento sobre a qualidade de grãos de feijão para o cozimento. Bragantia, v.66, n.1, p.157-163, 2007.

RIGUEIRA, R. J. de A.; LACERDA FILHO, A. F. de; VOLK, M. B. da S. Avaliação da qualidade do feijão armazenado em ambiente refrigerado.Alimentos e Nutrição, v. 20, n. 4, p. 649-655, 2009.

SANTOS, C. M. R.; MENEZES, N. L.; VILLELA, F. A. Modificações fisiológicas e bioquímicas em sementes de feijão no armazenamento. Revista Brasileira de Sementes, v. 27, n.1, p. 104-114, 2005.

SILVA, F. S. da; PORTO, A. G.; PASCUALI, L. C.; SILVA, F. T. C. da. Viabilidade do armazenamento de sementes em diferentes embalagens para pequenas propriedades rurais. Revista de Ciências Agro-Ambientais, Alta Floresta, v.8, n.1, p.45-56, 2010.

SILVA, J. F.; MELO, B. A.; PESSOA, E. B.; FIGUEIREDO NETO, A.; LEITE, D. T. Extratos vegetais para o controle do caruncho-do-feijão Zabrotessubfaciatus(Boheman1833) (Coleoptera: Bruchidae). Revista Verde, v. 8, n. 3, p. 01-05, 2013.

SILVA, M. M. da.; SOUZA, H. R. T. de; SOUZA DAVID, A. M. S. de, SANTOS, L. M. dos; SILVA, R. F.; AMARO, H. T. R. Qualidade fisiológica e armazenamento de sementes de feijão-comum produzidas no norte de Minas Gerais. Revista Agro@mbiente On-line, v.8, n.1, p. 97-103, 2014.

TAIZ, L.; ZEIGER E.; MØLLER, I.M.;MURPHY A.Fisiologia e desenvolvimento vegetal. 6.ed. Porto Alegre: Artmed Editora, 858p. 2017.

TOLEDO, M. Z.; FONSECA, N. R.; CÉSAR, M. L.; SORATTO, R. P.; CAVARIANI, C.; CRUSCIOL, C. A. C.Qualidade fisiológica e armazenamento de sementes de feijão em função da aplicação tardia de nitrogênio em cobertura.Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 39, n. 2, p. 124-133, 2009.

ZUCARELI, C.; BRZEZINSKI, C. R.; ABATI, J.; WERNER, F.; RAMOS JÚNIOR, E. U.; NAKAGAWA, J. Qualidade fisiológica de sementes de feijão carioca armazenadas em diferentes ambientes. Revista Brasileira Engenharia Agrícola e Ambiental, v.19, n.8, 2015.

Published

2021-01-24

How to Cite

Araújo, D. J., Azeredo, G. A. de, Guedes, L. R., Sales Silva, J. H. C., & Targino, V. A. (2021). Conservation of cowpea seeds under different storage conditions. Diversitas Journal, 6(1), 74–88. https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v6i1-1200