Caracterização morfológica e físico-química de frutos em populações naturais de Hancornia speciosa

Authors

DOI:

https://doi.org/10.48017/dj.v7i4.2035

Keywords:

Cerrado, Mangabeira, Conservação

Abstract

This study aimed to morphologically characterize three natural populations of H. speciosa located in remnant areas of Cerrado in the municipality of Porto Nacional, Tocantins state, Brazil and to study phenotypic variability through physical and chemical attributes of fruits. The studied populations were: Canaã, São Judas Tadeu and Providência. Seven genotypes were selected in each population and twenty fruits of each genotype were collected for analysis. In the fruits were measured: transverse and longitudinal diameter, total mass, number of seeds and fresh seed mass, mass and pulp yield. From the total pulp of each genotype, pH and soluble solids (°Brix) were measured. For morphological characterization, descriptive statistics were performed and the comparison between the populations was performed using the Tukey test at 5% probability. The relationship between the variables was estimated by the Pearson correlation coefficient. For the study of phenotypic variability, principal component analysis (PCA) was performed. The population of São Judas Tadeu stood out for presenting more homogeneous fruits, bigger and with greater mass while the Providência for presenting fruits with higher content of soluble solids (ºBrix) than the other populations. It was possible to observe the trend of formation of groups of similarity involving the genotypes of each population.   

Metrics

Metrics Loading ...

References

CAPINAN, G. C. S. et al. Caracterização agronômica de plantas e frutos de mangabeiras do estado da Bahia. Magistra, v. 19, n. 4, p. 290-298, 2007.

COSTA, T. S. et al. Diversidade genética de acessos do Banco de Germoplasma de mangaba em Sergipe. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 46, n. 5, p. 499-508, 2011.

DA SILVA, L. P. V. et al. Caracaterization of mangabeira trees and fruits in the savanah - restinga transition zone. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 39, n. 4, p. 1-7, 2016.

DA SILVA, J. E. B. et al. Avaliação do ºBrix e pH de frutos da goiabeira em função de lâminas de água e adubação nitrogenada. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v. 10, n. 1, p. 43-52, 2008.

FERREIRA, E. G.; MARINHO, S. J. O. Produção de frutos da mangabeira para consumo in natura e industrialização. Tecnologia & Ciência Agropecuária, v. 1, n. 1, p. 9-14, 2007.

FERRO, J. H. A. et al. Caracterização morfológica dos frutos de mangaba (Hancornia speciosa Gomes) produzidos em Alagoas. Ciência Agrícola, v.13, n. 1, p. 69-75, 2015.

FREITAS, M. K. C. Variabilidade fenotípica e caracterização morfológica de uma população natural de Hancornia speciosa GOMES. Bioscience Journal, v. 28, n. 5, p. 833-841, 2012.

GANGA, R. M. D.; CHAVES, L. J.; NAVES, R. V. Parâmetros genéticos em progênies de Hancornia speciosa Gomes do Cerrado. Scientia Forestalis, v. 37, n. 84, p. 395-404, 2009.

GANGA, R. M. D. et al. Caracterização de frutos e árvores de populações naturais de Hancornia speciosa Gomes do cerrado. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 32, n. 1, p. 101-113, 2010.

GONÇALVES, L. G. V. et al. Biometria de frutos e sementes de mangaba (Hancornia speciosa Gomes) em vegetação natural na região leste de Mato Grosso, Brasil. Revista de Ciências Agrárias, v. 36, n. 1, p. 31-40, 2013.

LIMA, J. P. et al. Climacteric pattern of mangaba fruit (Hancornia speciosa Gomes) and its responses to temperature. Scientia Horticulturae, v. 197, p. 399-403, 2015.

MARTINS, H. D. et al. Caracterização e estudo da estabilidade física de suco misto adoçado de mangaba e cagaita. Revista de Agricultura Neotropical, v. 4, n. 2, p. 81-87, 2017.

MOTA, D. M.; SCHMITZ, H.; SILVA JÚNIOR, J. F. Atores, canais de comercialização e consumo da mangaba no nordeste brasileiro. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 46, n. 1, p. 121-143, 2008.

NASCIMENTO, A. L. S. et al. Extração de DNA em mangabeira (Hancornia speciosa Gomes). Nucleus, v. 14, n. 2, p. 97-106, 2017.

NASCIMENTO, R. S. M.; CARDOSO, J. A.; COCOZZA, F. D. M. Caracterização física e físico-química de frutos de mangabeira (Hancornia speciosa Gomes) no oeste da Bahia. Revista Brasileira Engenharia Agrícola Ambiental, v. 18, n. 8, p. 856-860, 2014.

OLIVEIRA, K. S. et al. Efeito de diferentes meios de cultura na germinação in vitro de sementes de mangabeira (Hancornia speciosa Gomes). Revista Árvore, v. 38, n. 4, p. 601-607, 2014.

OLIVEIRA, D. M. et al. Coletânea bibliográfica acadêmica sobre a mangabeira (Hancornia speciosa Gomes). Gaia Scientia, v. 11, n. 3, p. 212-231, 2017.

PERFEITO, D. G. A. et al. Caracterização de frutos de mangabas (Hancornia speciosa Gomes) e estudo de processos de extração da polpa. Revista de Agricultura Neotropical, v. 2, n. 3, p. 1-7, 2015.

PINHEIRO, E. A. et al. Characterization and phenotypic variability in natural populations of mangabeira in the state of Tocantins, Brazil. Revista Caatinga, v. 31, n. 3, p. 560-571, 2018.

RODRIGUES, A. A. et al. Aluminum influence on Hancornia speciosa seedling emergence, nutrient accumulation, growth and root anatomy. Flora, v. 236, n. 237, p. 9-14, 2017.

SANTOS, J. T. S. et al. Avaliação de mangaba liofilizada através de parâmetros físico-químicos. Scientia Plena, v. 8, n. 3, p. 1-5, 2012.

SANTOS, P. S. et al. Genetic diversity and the quality of Mangabeira tree fruits (Hancornia speciosa Gomes – Apocynaceae), a native species from Brazil. Revista Scientia Horticulturae, v. 226, p. 372-378, 2017.

SILVA, S. A. et al. Caracterização morfológica e molecular de genótipos de mangaba. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 35, n. 4, p. 1093-1100, 2013.

SILVA, S. M. C. et al. Caracteres morfológicos de variedades botânicas de Hancornia speciosa Gomes. Revista Mirante, v. 10, n. 5, p. 128-145, 2017.

SOARES, F. P. et al. Cultura da Mangabeira (Hancornia speciosa GOMES). Boletim Agropecuário, Lavras, n. 67, p. 1-12, 2004.

SOUSA, C. S. et al. Descrição botânica e correlações entre caracteres relacionados a folhas e frutos de mangabeiras nativas da Bahia. Magistra, v. 19, n. 4, p. 393-398, 2007.

SOUZA, L. B; GOMES, W. P. Mudanças microclimáticas em Porto Nacional (TO) e suas relações com o reservatório da UHE Luis Eduardo Magalhães: um estudo perceptivo com alunos do 3º ano do ensino médio. Revista Geonorte, v. 1, n. 5, p. 162-174, 2012.

VIEIRA, M. C. et al. Mangabeira (Hancornia speciosa Gomes): uma frutífera promissora do Brasil. Scientific Electronic Archives, v. 10, n. 2, p. 45-55, 2017.

YOKOMIZO, G. K. I.; MAIA, M. C. C.; TRINDADE, C. F. Morphological dissimilarity among mangabeira tree populations from Amapá e Paraíba, Brazil. Revista Caatinga, v. 30, n. 2, p. 521-529, 2017.

Published

2022-10-10

How to Cite

Rocha dos Santos, G., & Rodrigues Coimbra, R. . (2022). Caracterização morfológica e físico-química de frutos em populações naturais de Hancornia speciosa. Diversitas Journal, 7(4). https://doi.org/10.48017/dj.v7i4.2035

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.