Reaproveitamento de resíduos alimentares para extração de óleo essencial e fabricação de sabonete artesanal medicinal

Authors

DOI:

https://doi.org/10.48017/dj.v7i1.2010

Keywords:

Volatile oil, Limonene, Sustainability

Abstract

It is common to observe disposal without any reuse of dry or organic waste. Food waste represents a relevant portion of the produced waste, as is the case of citrus fruits. Despite the consumption of the fruit itself or the juice, the peel is wasted, causing the loss of potential products present in it, such as essential oils, used in the food, cosmetic and pharmaceutical sectors due to their varied properties. Another household waste is vegetable oil, which is important for human consumption, but due to incorrect disposal, it has serious environmental impacts. This work was conducted during Pharmacognosy subject in Pharmacy course aimed to promote practical activities in laboratory and awaken ideas of sustainability in the students. In this context, the extraction of essential oil was performed from reused orange peel and rosemary leaves, for the manufacture of therapeutic soaps from the reuse of vegetable oil. As a result, a sustainable soap was obtained with medicinal characteristics. This practice has become quite effective, demonstrating its possible applicability to places that produce these types of waste.

Metrics

Metrics Loading ...

References

AARON, A. G. The Complete Guide to Natural Soap Making: Create 65 All-Natural Cold-Process, Hot-Process, Liquid, Melt-And-Pour, and Hand-Milled Soaps. California: Althea Press. 2019

BARBOSA, K. R.; WINKW, L. O. L.; LUZ, M. L. G. S.; LUZ, C. A. S.; GADOTTI, G. I.; GOMES, M. C.; NEVROSKI, R. Análise econômica de indústria de extração de óleos essenciais a partir de frutas cítricas. Revista Técnico-Científica, v. 1, n. 9, 2017.

BARETTA, A. M.; JUNG, G.; SCHNEIDER, F.; ANTUNES, J.; MELLO, J. M. M.; DALCANTON, F. Extração do óleo essencial da casca da bergamota pelo método de soxhlet. In: Anais do XXI Congresso Brasileiro de Engenharia Química. Fortaleza, 2016.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Gerência Geral de Cosméticos. Guia de Controle de Qualidade de Produtos Cosméticos: Uma Abordagem sobre Ensaios Físicos e Químicos. 2 ed. Brasília, 2008, 120p.

DA COSTA, D. A.; LOPES, G. R.; LOPES, J. R. Reutilização do óleo de fritura como uma alternativa de amenizar a poluição do solo. Revista Monografias Ambientais, v. 14, p. 243-253, 2015.

DALMONECH, R. B.; SOARES, H. C.; BARCELLOS, G. D.; BASTOS, G. A.; CARVALHO, E. C. S. A importância da experimentação associada a uma aula teórica no ensino da química sobre a saponificação de óleos vegetais. In: Práticas inovadoras: no contexto da Educação Básica. Vitória: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo, p. 35, 2017.

FAO. Food wastage footprint: Impacts on natural resources. FAO, 2013. Disponível em: http://www.fao.org/3/i3347e/i3347e.pdf. Acesso em: 22 jul 2020.

FARAHMANDFAR, R.; TIRGARIAN, B.; DEHGHAN, B.; NEMATI, A. Comparison of different drying methods on bitter orange (Citrus aurantium L.) peel waste: changes in physical (density and color) and essential oil (yield, composition, antioxidant and antibacterial) properties of powders. Journal of Food Measurement and Characterization, v. 14, n. 2, p. 862-875, 2020.

FERNANDES, I. J.; AGOSTI, A.; KIELING, A. G.; BREHM, F. A. Extração de óleos essenciais a partir de resíduos orgânicos para produção de sabonetes por uma associação de economia solidária. In: 26º Congresso Brasileiro de Engenharia Sanitária e Ambiental. Porto Alegre. 2011.

FERNANDES, R. E.; CARDOSO, M. G.; HOFFMANN, R. S. Aproveitamento da casca da laranja através da extração de óleos essenciais. 11° Congresso de Iniciação Científica e Tecnológica em Engenharia. Ijuí, 2006.

FERNANDES, I.; KIELING, A.; AGOSTI, A.; BREHM, F. Extração e caracterização de óleo essencial de laranja obtido do resíduo casca de laranja. In: 27º Congresso Brasileiro de Engenharia Sanitária e Ambiental. Goiânia. 2013.

GOULART, A. L. M.; VIEIRA, H. G.; MAGALHÃES, J. C.; LIMA, M. I. P.; CRETON, J. R. G. Atividade antibacteriana do óleo essencial extraído da casca da laranja pêra frente às bactérias da família enterobactereacea. Acta Biomedica Brasiliensia, v. 9, n. 2, p. 117-123, 2018.

JORDÁN, M. J.; LAX, V.; ROTA M. C.; LORÁN S.; SOTOMAYOR, J. A. Effect of bioclimatic area on the essential oil composition and antibacterial activity of Rosmarinus officinalis L. Food Control, v.30 p. 463 a 468, 2013.

NAPOLI, E. M. G.; CURCURUTO, G.; RUBERTO, G. Screening of the essential oil composition of wild Sicilian rosemary. Biochemical Systematics and Ecology, v. 38, p. 659-670, 2010.

OLIVEIRA, A.; REZENDE, J.; SANTOS, L.; DINIZ, A.; SANTOS, L.; CASSIA, C.; MIRANDA, M. Óleo essencial da casca do fruto da laranja bahia e seu potencial antifúngico no controle da antracnose. In: Ciências Agrárias: o avanço da ciência no Brasil - Volume 1. Editora Cientifica Digital, 2021. 184-189.

PAULETTI, G. F.; SILVESTRE, W. P. Óleo essencial cítrico: produção, composição e fracionamento. 2018. Disponível em: https://www.researchgate.net/profile/Wendel_Silvestre/publication/332229707_Oleo_essencial_citrico_producao_composicao_e_fracionamento/links/5ca75dd34585157bd323e5b9/Oleo-essencial-citrico-producao-composicao-e-fracionamento.pdf. Acesso em: 23 jul 2020.

RASOOLI, I.; FAKOOR, M. H.; YADEGARINIA, D.; GACHKAR, L.; ALLAMEHll, A.; REZAEI, M. B. Antimycotoxigenic characteristics of Rosmarinus officinalis and Trachyspermum copticum L. essential oils. International Journal of Food Microbiology, v. 122, p. 135-139, 2008.

SANTOS, J. A. Desperdício de alimentos em restaurantes universitários no Brasil. 2016. Trabalho de Conclusão de Curso. Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2016.

SANTOYO, S.; CAVERO, S.; JAIME, L.; IBAÑEZ, E.; SEÑORÁNS, F. J. Chemical composition and antimicrobial activity of Rosmarinus officinalis L. essential oil obtained via supercritical fluid extraction. Food Protein, v. 68, p. 790-795, 2005.

SILVA, L. N. A.; BRAZ, C. O.; PINHEIRO, A. S. F. Confecção de sabão caseiro a partir do reaproveitamento do óleo de cozinha como ferramenta de Educação Ambiental em escolas de Santarém-Pará. In: VII Congresso Brasileiro de Gestão Ambiental-ConGeA, Campo Grande/MS. 2017.

SILVA, R. C. P.; SANTOS, J. P. O.; MELLO, D. P.; EL-DEIR, S. G. (Organizadores). extração de óleo d-limoneno visando o aproveitamento e redução do resíduo. In: Resíduos sólidos: Tecnologias e Boas Práticas de Economia Circular, p. 176, 2018.

SIMAS, D. L.R.; AMORIM, S. H. B. M.; OLIVEIRA, J. M.; ALVIANO, D. S.; SILVA, A. J. R. Caracterização dos óleos essenciais de frutas cítricas. Citrus Research & Technology, v. 36, n. 1, p. 15-26, 2015.

SIMÕES, C. M. O.; SCHENKEL, E. P.; MELLO, J. C. P.; MENTZ, L. A.; PETROVICK, P. R. Farmacognosia: do produto natural ao medicamento. Porto Alegre: Artmed, 2017, 486 p.

TAVARES, N. S. G.; SILVA, L. M. F.; SILVA, E. J. F.; NEVES, H. J. P. Produção de repelente líquido, difusor e sabonete com óleo da casca de laranja. IV Congresso Brasileiro de Resíduos Sólidos- EPERSOL. 2017.

Published

2022-01-01

How to Cite

Maria da Silva, E., Spinelli, M. A. de S. ., Diniz, S. B. A. ., & Vasconcelos, A. L. de . (2022). Reaproveitamento de resíduos alimentares para extração de óleo essencial e fabricação de sabonete artesanal medicinal. Diversitas Journal, 7(1), 0163–0170. https://doi.org/10.48017/dj.v7i1.2010

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.